Tip voor onder de kerstboom: ‘Huis en Habitus’

Afb. Op de voorkant de buitenplaats Goudestein in Maarssen in 1674.

Ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Yme Kuiper als bijzonder hoogleraar Historische Buitenplaatsen en Landgoederen aan de Rijksuniversiteit Groningen verscheen dit boek met opstellen ‘Over kastelen, buitenplaatsen en notabele levensvormen’, aldus de ondertitel.

Een keur aan schrijvers doet hun licht schijnen over de geschiedenis van dit belangrijke erfgoed en doet dit vanuit de eigen expertise, wat een zeer gevarieerd en verrassend boek oplevert, dat in 3 delen is ingedeeld: ‘Huis en goed’, ‘Notabele identiteiten en distinctie’ en ‘De Buitenplaats herinnerd’.

Het gaat te ver om alle zeer lezenswaardige artikelen hier te noemen, maar voor 2 doe ik dat wel: het artikel door Daniël Rewijk, ‘Dravers op Clingendaal’ over de baronnen Van Brienen, geeft een zeer mooi beeld van het internationale netwerk van deze familie, die door hun vermogen tot de top van Nederland behoorde en mede daardoor deel uitmaakte van de Europese elite.

Het tweede artikel is door Ileen Montijn: ‘Verwende meisjes’. Het vertelt het verhaal van Nederlandse meisjes die in de jaren 1900-1950 op kostschool in het buitenland verbleven. Deze geschiedenis is eigenlijk nog niet eerder beschreven en Ileen Montijn weet de fragmentarische vermeldingen hierover in de bestaande literatuur tot een beeldrijk verhaal samen te voegen.

Voor meer informatie en bestelmogelijkheid van dit fraai vormgegeven en rijk geïllustreerde boek zie: https://verloren.nl/boeken/2086/247/28275/adel/huis-en-habitus.