Tulpenbal: 10.000 euro voor Prins Nicolae van Roemenië Stichting

Afb. 1. Tulpenbal 2022: ruim 200 balgasten uit 24 landen ontmoetten elkaar in een weekend vol activiteiten met als hoogtepunt het bal in de Koepelkerk in Amsterdam.

Zaterdag 28 mei vond in de Koepelkerk in Amsterdam het 6e Tulpenbal plaats. Ruim 200 gasten uit 24 verschillende landen kwamen bijeen voor een stijlvolle avond, waarbij vriendschap en traditie in een ongedwongen sfeer voorop stonden. Eregast was dit keer Z.K.H. Prins Nicolae van Roemenië, de kleinzoon van Koning Michael  van Roemenië, die aandacht vroeg voor zijn Prince Nicolae of Romenia Association. Deze stichting wil de ontbossing in Roemenië bestrijden en wil de komende drie jaar 1 miljoen bomen planten. Daarnaast verleent de stichting nu hulp aan Oekraïense vluchtelingen in Roemenië. Tijdens de veiling op het Tulpenbal werd er voor deze stichting 10.000 euro opgehaald; een geweldig resultaat, waarmee de Prins Nicolae van Roemenië Stichting veel goed werk kan verrichten.

Afb. 2. V.l.n.r. Z.K.H. Prins Nicolae van Roemenië, Z.H. Hertog Michael van Mecklenburg en John Töpfer, directeur stichting Adel in Nederland. Foto met hartelijke dank aan Hans Hampsink.

Om 18.00 uur werden de gasten ontvangen in de foyers van de Koepelkerk met een welkomstdrankje en meteen was het duidelijk dat iedereen het Tulpenbal gemist had: het was een feestelijk weerzien en er werd druk bijgepraat om oude vriendschappen te hernieuwen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Ook dit keer was het gezelschap zeer gemêleerd en bestond uit jong en oud, patriciaat, adel en niet-adel. Onder de aanwezige leden van de Nederlandse adel waren telgen uit de geslachten De Beaufort, Quarles van Ufford, Van Rappard, Six, Stoop, Van Tets en Van Weede.

Afb. 3.V.l.n.r. Alex van Helsdingen en Rómulo Döderlein de Win, beiden telgen uit patriciaatsfamilies, Hande Macit en Z.H.  Alexander Erfprins van Mecklenburg. Hande en Alexander hebben elkaar ontmoet op het Tulpenbal in 2019 en treden dit jaar in het huwelijk. Alexander is de oudste zoon van Z.H. Hertog Borwin van Mecklenburg, Chef de Famille van het Huis Mecklenburg-Strelitz. Foto met hartelijke dank aan Hans Hampsink.

Na de welkomsttoespraak van Clemens van Steijn, de inspirerende kracht achter het Tulpenbal, nam het  3-gangen diner zijn aanvang. De jongere balgasten zaten op de bovengalerijen, terwijl de overige balgasten aan ronde tafels zaten onder de sfeervol verlichte koepel, terwijl vele tulpen in de aankleding van de tafels en de Koepelkerk de naam van het bal eer aandeden. Tussen de gangen door waren er twee optredens met zang en dans, die op veel bijval konden rekenen van de aanwezigen.

Na de openingswals werd de dansvloer vrijgegeven voor de andere aanwezigen en er werd tot in de late uurtjes gewalst en gedanst. In het komende magazine van de stichting Adel in Nederland, dat donateurs per mail toegestuurd krijgen, staan natuurlijk meer foto’s en leest u wie er verder aanwezig waren.