Tulpenbal 2023: recordopbrengst voor Queen Geraldine Foundation

Afb. 1. Verenigd op het Tulpenbal in de wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam: de balgasten uit vijfentwintig verschillende landen.

In de wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky kwamen zaterdagavond 29 mei jl. ruim 200 gasten uit meer dan vijfentwintig verschillende landen bijeen voor een stijlvolle avond, waarbij de aanwezigen zich door vriendschap en traditie verbonden voelden, maar de sfeer ook ongedwongen en hartelijk was. Het was voor velen een weerzien met elkaar en Amsterdam, maar ook werden er nieuwe vriendschappen gesloten. Eregast dit keer was Z.K.H. Kroonprins Leka II van Albanië. Kroonprins Leka is de kleinzoon van Koning Zog I van Albanië (1895-1961) en Koningin Geraldine (1915-2002), een geboren Hongaarse Gravin Apponyi de Nagy-Appony. 

Afb. 2. Z.K.H. Kroonprins Leka II van Albanië vertelde voorafgaand aan de veiling over de Queen Geraldine Foundation.

Kroonprins Leka was aanwezig op het Tulpenbal om de aanwezigen te vertellen over de Queen Geraldine Foundation, die in 2012 door zijn echtgenote Kroonprinses Elia werd opgericht,  met als doel om kwetsbare en kansarme gemeenschappen en individuen in Albanië toegang te geven tot gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en beroepsopleiding en andere duurzame oplossingen. Hiermee kunnen zijn hun levensonderhoud ondersteunen en verbeteren. Clemens van Steijn, oprichter en president van het Tulpenbal, wist als veilingmeester 11 bijzondere kavels te veilen met een nieuw record in de geschiedenis van het Tulpenbal: 21.200 euro.

Afb. 3. Lovende woorden waren er op deze avond voor het orkest van de Tulips Society Orchestra en de twee gastoptredens met zang van hoge kwaliteit. Links mezzosopraan Zdenka Fieggen en rechts sopraan Femke Pieterse.

“Buitengewoon genereus”, noemde Kroonprins Leka de geweldige opbrengst. Hij was in de eerste plaats naar Nederland gekomen om de banden tussen Albanië en Nederland te versterken, zo vertelde hij aan AiN. De Oranjes kende hij persoonlijk van de gelegenheden waar men zich meestal treft: huwelijken en begrafenissen, maar dit was pas zijn tweede keer dat hij in Nederland was. Hij verheugde zich erop om Amsterdam met zijn vermaarde musea beter te leren kennen en hij nam zich voor om hier terug te keren met zijn echtgenote. Hij had genoten van het Tulpenbal en vertelde AiN dat hij de aanwezigheid van de verschillende generaties op deze avond in hun betrokkenheid bij liefdadigheid heel bijzonder vond.

Afb. 4. Jonkvrouwe Marjolein van Panhuys (links) en jonkvrouwe Clementine van Nispen tot Sevenaer werden op deze avond gevolgd door een cameraploeg. Beiden stonden afgelopen week in de Flair, waarin zij geïnterviewd werden over de betekenis van het van adel zijn nu. “Elkaar zien en naar elkaar omkijken”, zegt actrice en fotografe Marjolein van Panhuys hierover in dit interview. Clementine van Nispen vertelt hierin onder meer over haar eigen huidkliniek: “Ik heb alles op eigen kracht gedaan. Je kunt wel een mooie achternaam hebben, maar je hebt toch echt een goed businessplan nodig (en) ik werk er hard voor.” Naar aanleiding van de opening hiervan vorig jaar, vertelde zij AiN toen hier meer over en dit kunt u in het bericht hieronder nogmaals teruglezen.

Na het driegangen diner, werd het bal geopend en zwierden de aanwezigen in gala met kleurrijke onderscheidingen over de dansvloer. Er werd tot in de late uren gedanst en hoewel het Tulpenbal zeker geen exclusief adelsbal is (iedereen met gevoel voor stijl en traditie is welkom!), zagen we dit jaar meer leden van de Nederlandse adel dan in voorgaande jaren, waaronder bekende namen als: Von Balluseck, De Beaufort, Van Nispen tot Sevenaer, Van Panhuys, Quarles van Ufford, Van Rappard, Stoop en Versélewel de Witt Hamer.

In het volgende magazine van de stichting Adel in Nederland staat ook dit keer weer een uitgebreide reportage! Voor 17,50 euro per jaar kunt ook u donateur worden en ontvangt u dit digitale magazine in uw mailbox! Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.

Kijk hieronder naar de openingswals van het Tulpenbal met onder meer Z.K.H. Kroonprins Leka II van Albanië.