TV tip NPO2 do. 18 febr. 23.20 uur: 2Doc De stelling Van Foreest, een schaakfamilie

Afb. In het midden jonkheer Jorden van Foreest, winnaar 83ste editie van het Tata Steel-schaaktoernooi (screenshot met dank aan de NOS), met links voorvader Jorden van Foreest (vermeld 1482 en 1486), schepen van en kerkmeester in Alkmaar, en rechts voorvader (en zoon van voorgaande) Jorden van Foreest (ca. 1493-1559), onder meer burgemeester van Alkmaar en baljuw van Bergen. Beide portretten maken deel uit van de grote collectie familieportretten die als Bruikleen Stichting Van Foreest en Van Egmond van de Nijenburg in het Stedelijk Museum Alkmaar te zien zijn. Deze twee foto’s zijn met dank aan collectie RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Tot de oudste adellijke geslachten binnen de Nederlandse adel behoort de familie Van Foreest. De stamvader, Richolfus de Foresto, werd in 1212 te Aken vermeld en in 1232 komt hij als ridder voor. Sinds de 15e eeuw maakte het geslacht deel uit van de regentenklasse van eerst Alkmaar en later Hoorn en behoorde tot in de 18e eeuw tot de rijkste families in de Republiek. In 1815 werden drie nakomelingen door benoeming in de Ridderschap of door erkenning opgenomen in de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer. Vanwege hun oude adeldom zou de familie gerechtigd kunnen zijn tot de titel baron, maar erkenning van deze titel is nooit aangevraagd.

In deze documentaire wordt deze schaakfamilie met zes kinderen gevolgd. Allen kregen thuisonderwijs en begonnen al op jonge leeftijd te schaken met zeer goede resultaten. Recent won jonkheer Jorden van Foreest (21 jaar) in Wijk aan Zee de 83ste editie van het Tata Steel-schaaktoernooi. Kenners zagen in deze zege een doorbraak naar de wereldtop. Overgrootvader jonkheer Arnold Engelinus van Foreest (1863-1954) en diens broer jonkheer Dirk van Foreest (1862-1956) waren ook grote schaaktalenten; beiden werden drie keer Nederlands kampioen.

Link naar meer informatie: https://www.tvgids.nl/tv/2doc-de-stelling-van-foreest-een-schaakfamilie/105187851

Kijk hier de documentaire online terug https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/juni/de-familie-van-foreest-een-schaakgezin.html