Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel (1), Zeeland, Brabant en Limburg

Afb. 1. Enkele van de opengestelde kastelen op de Dag van het Kasteel in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Foto's met hartelijke dank aan www.dagvanhetkasteel.nl.
Afb. 1. Enkele van de opengestelde kastelen op de Dag van het Kasteel in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Foto’s met hartelijke dank aan www.dagvanhetkasteel.nl.

Op Tweede Pinksterdag zijn in heel Nederland vele kastelen en buitenplaatsen opengesteld in het kader van deze jaarlijkse Dag van het Kasteel. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn dit jaar 23 bijzondere monumenten te bezoeken, die een rijke adellijke geschiedenis hebben. Wat te denken van bijv. kasteel Heeze, dat nog steeds bewoond wordt door de baronnen Van Tuyll van Serooskerken, of kasteel Heeswijk met het bijzondere verhaal van de adellijke familie Van den Bogaerde van Terbrugge, waar een spraakmakend testament voor jarenlange leegstand zorgde?

Afb. 2. Kasteel Heeswijk in Noord-Brabant, dat in 1835 door Andreas Joannes Ludovicus baron van der Bogaerde (1787-1855) gekocht werd en dat sindsdien familiebezit bleef tot de laatste eigenaresse het in een stichting onderbracht.
Afb. 2. Kasteel Heeswijk in Noord-Brabant, dat in 1835 door Andreas Joannes Ludovicus baron van den Bogaerde (1787-1855) gekocht werd en dat sindsdien familiebezit bleef, tot de laatste eigenaresse het in een stichting onderbracht.

Kijk voor meer informatie over opengestelde kastelen in deze provincies of voor opengestelde kastelen bij u in de buurt op www.dagvanhetkasteel.nl.