Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel (4), Utrecht

Afb. 1. Eén van de 21 opengestelde kastelen in Utrecht: kasteel Loenersloot met zijn spannende zolder.
Afb. 1. Eén van de 21 opengestelde kastelen in Utrecht: kasteel Loenersloot met zijn spannende zolder.

Op Tweede Pinksterdag zijn in heel Nederland vele kastelen en buitenplaatsen opengesteld in het kader van deze jaarlijkse Dag van het Kasteel. In de provincie Utrecht kunt u 21 kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen bezoeken, waarvan sommige alleen op deze speciale dag zijn opengesteld. Zo opent kasteel Sandenburg, dat sinds 1792 familiebezit is van de graven Van Lynden van Sandenburg, zijn tuinen en oranjerie en kunt u op Weerdesteyn een unieke rondleiding krijgen op een ridderhofstad, die al eeuwenlang familiebezit is van de baronnen De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Ook kasteel Loenersloot met zijn verhalen over de laatste eigenaresse, barones Van Nagell, die op haar fiets rondjes reed in het kasteel om warm te blijven in de winter, is een aanrader.

Afb. 2. Kasteel Loenersloot, waarvan de laatste bewoonster Magdalena Ferdinanda Maria barones van Nagell née jonkvrouwe Martini Buijs (1909-1997), een kleurrijke, krachtige dame was, die met groot doorzettingsvermogen kasteel Loenersloot wist te bewaren en het onderbracht in een stichting, zodat wij als bezoekers nu ons even terug in de tijd kunnen wanen.
Afb. 2. Kasteel Loenersloot, waarvan de laatste bewoonster Magdalena Ferdinanda Maria barones van Nagell née jonkvrouwe Martini Buijs (1909-1997) een kleurrijke, krachtige dame was, die met groot doorzettingsvermogen kasteel Loenersloot wist te bewaren en het onderbracht in een stichting, zodat wij als bezoekers nu ons even terug in de tijd kunnen wanen.

Kijk voor meer informatie over opengestelde kastelen in deze provincie of voor opengestelde kastelen bij u in de buurt op www.dagvanhetkasteel.nl.