Twents Veilinghuis: live-online veiling 12, 13, 14 jan. met schilderij door Koningin Wilhelmina

Afb. 1. Gezicht op een fjord in Noorwegen, olieverfschilderij door Koningin Wilhelmina. Foto met hartelijke dank aan het Twents Veilinghuis.

Op 12, 13 en 14 januari is er bij het Twents Veilinghuis in Enschede een live-online veiling met zilver, sieraden, schilderijen, meubelen, kristal, enz. en ook een schilderij door Koningin Wilhelmina. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk voor wat er verder geveild wordt in de online catalogus van het Twents Veilinghuis op https://www.twentsveilinghuis.nl/nl/objekte/au-62/januariveiling_2023?Lstatus=0

Koningin Wilhelmina (1880-1962) is vooral de geschiedenisboeken ingegaan als een strijdbare Vorstin, die velen in de Tweede Wereldoorlog wist te inspireren. Veel minder bekend is, dat zij een zeer verdienstelijk kunstenares was en veel geschilderd heeft. Nog heden wordt op Paleis Het Loo haar schilderswagen bewaard. Hiermee had zij haar verrijdbare atelier en kon zij op de Kroondomeinen overal haar passie uitvoeren.

Ook is bekend dat zij op zomerse dagen op het dak van het Paleis op De Dam zat te schilderen en een zeer fraai schilderij van het klokkentorentje op dit paleis gaf zij ten geschenke aan haar particulier secretaris Thijs Booy (1923-2003), toen deze in 1954 in het huwelijk trad met haar tweede secretaresse Sophie Elisabeth barones van Randwijck (1923-2009).

Koningin Wilhelmina schilderde ook in het buitenland en haar reizen brachten haar ook in het door haar geliefde Noorwegen, waar zij de ruige natuur bewonderde. De hechte banden met de Noorse Koninklijke familie die toen ontstonden, werden van generatie op generatie voortgezet en bestaan nu nog.

Op één van deze reizen naar Noorwegen schilderde zij dit schilderij van een fjord in Noorwegen, dat zij als dank aan een vriendin cadeau deed. Het is gesigneerd met een krachtige W. Het wordt nu bij het Twents Veilinghuis geveild en wordt getaxeerd op 8.500 euro. Het betreft kavel 1003 en gaat vergezeld van een lithografie van Paleis Het Loo.

Kavel 2019 betreft een gewichtenblok dat uit de keuken van Koningin Wilhelmina afkomstig is. Bij dit gewichtenblok zit een fotoalbum met foto’s van de Koninklijke familie. De startprijs is 80 euro.

Benieuwd naar wat er verder op deze veiling geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus van het Twents Veilinghuis op https://www.twentsveilinghuis.nl/nl/objekte/au-62/januariveiling_2023?Lstatus=0

Afb. 2. Een gewichtenblok afkomstig uit de keuken van Koningin Wilhelmina en een fotoalbum vol met foto’s van de Koninklijke Familie. Foto met hartelijke dank aan het Twents Veilinghuis.