Van Nagell: uitgestorven

Afb. Links het familiewapen van de patriciaatsfamilie Pahud de Mortanges en rechts het familiewapen Van Nagell.

Op 28 maart 2019 overleed in ’s-Gravenhage Aurelie Louise barones van Nagell (1925-2019), weduwe van mr. Lodewijk Marius Pahud de Mortanges, als laatste telg van de Nederlandse tak van het geslacht Van Nagell, waarmee deze familie binnen de Nederlandse adel is uitgestorven. Als dochter van de burgemeester van Doorn kwam zij in aanraking met de wereldgeschiedenis, toen zij Keizer Wilhelm II op huis Doorn leerde kennen. Zij raakte bevriend met Henriette Prinses von Schoenaich-Carolath, dochter uit het eerste huwelijk van Keizerin Hermine. Toen deze in het huwelijk trad met Franz Joseph Prins van Pruisen, kleinzoon van Keizer Wilhelm, was zij dan ook één van de huwelijksgasten en haar oudere zusje Stephanie was zelfs getuige.

Ook al is de Nederlandse adellijke tak nu uitgestorven, de Duitse tak bloeit voort. Deze Duitse tak ontstond in 1800 door het huwelijk van de Nederlandse Paulus David van Nagell met de Duitse erfdochter Constantia Hermina Albertina von Quadt-Huchtenbruck, die het kasteel Gartrop in het huwelijk meebracht.

In het juninummer een terugblik op het geslacht Van Nagell, dat vele burgemeesters, meerdere hofdignitarissen, een diplomaat, een minister van Buitenlandse Zaken, een Landcommandeur van de Duitsche Orde en een oorlogsheld voortbracht.