Vandaag di. 9 juni 18.30 uur: livecast De plantage van onze voorouders

Afb. De plantage van onze voorouders is ook als podcast te beluisteren vanaf 30 mei via VPRO en NPO Radio1, of via podcast-platforms als Stitcher en iTunes. De serie wordt wekelijks uitgezonden in OVT (VPRO, NPO Radio 1) op zondagochtend vanaf 31 mei, 10.00 uur.

Slavernij in jouw geschiedenis?
Hoe kan je op onderzoek gaan naar je voorouders en hun verhaal?

Hoe kun je in kaart brengen of je familie betrokken is geweest bij de transatlantische slavenhandel? Maartje Duin ging op zoek naar haar voorouders en ontdekte dat zij in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Ze zocht contact met de nazaten van tot slaafgemaakten die op de plantage werkten: de familie Bouva. Tijdens deze Meet Up vertellen Maartje Duin en Peggy Bouva hoe zij hun zoektocht naar een gedeeld verleden hebben aangepakt. Onder andere familiegeschiedenis-deskundige Ank de Vogel-Muntslag en genealogie expert Rob van Drie vertellen waar je moet beginnen als je op onderzoek wilt gaan naar je voorouders en hun verhaal. Wat kun je allemaal vinden op internet? Welke vragen moet je stellen en hoe zoek je naar een speld in de hooiberg?

De betbetovergrootmoeder van Maartje Duin, Antonia Elisabeth gravin van Lynden née jonkvrouwe van der Heim (1804-1884), was met een klein aandeel eigenaresse van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname en naast haar waren er nog meer adellijke aandeelhouders: Van der Heim, Van den Velden, Van Limburg Stirum, Van de Spiegel, Van Suchtelen, Van der Does en Van der Hoeven.

Benieuwd welke rol uw (adellijke) voorouders speelden in het Nederlands slavernijverleden? Vraag het Maartje Duin en Peggy Bouva, om 18:30 uur tijdens deze LiveCast vanuit Pakhuis de Zwijger.

Link naar de website met mogelijkheid om de livecast te volgen: https://dezwijger.nl/programma/op-zoek-naar-geschiedenis