Veilinghuis Van Spengen 27 sept. t/m 1 okt.: een Koninklijk kistje en het theeservies van baron Sirtema van Grovestins

Afb. 1. Een Koninklijk documentenkistje afkomstig van Koning Carol I van Roemenië en Koningin Elisabeth. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.

Van 27 september t/m 1 oktober  loopt er een Timed online veiling af bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum met kunst, antiek, zilver, porselein, enz. Tot de aangeboden kavels behoren o.a. een verguld zilveren theeservies met wapen van baron Sirtema van Grovestins, portretten Ten Cate en een uniek Koninklijk kistje. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus voor wat er verder geveild wordt op https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#

Afb. 2. De bovenkant van het documentenkistje met de alliantiewapens Von Hohenzollern-Sigmaringen (links), uit welke familie Koning Carol I stamde, en Zu Wied (rechts). Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.

Kavel 708 betreft een zeldzame ebbenhouten documentenkist met verguld bronzen beslag en poten in de vorm van liggende leeuwen. De deksel is versierd met gestoken wapenschilden en aan de binnenkant het dubbelmonogram van Koning Carol I van Roemenië en zijn vrouw Koningin Elisabeth. Koningin Elisabeth was een geboren Prinses zu Wied en genoot grote bekendheid als schrijfster van romans, verhalen en gedichten onder de naam Carmen Sylva. In 1889 verbleef zij als badgaste in Domburg in een villa, die ter ere van haar de naam Villa Carmen Sylva kreeg. De kist dateert uit de 2e helft van de 19e eeuw, is 20 cm. hoog, 46 cm breed en 36 cm diep. Volgens de overlevering en het label aan de binnenkant is het een geschenk van de Koning aan de Duitse grootadmiraal Von Köster.

Het documentenkistje wordt getaxeerd op 2000-3000 euro. Veilingopbrengst: 1600 euro.

Afb. 3. Het verguld zilveren servies bestaat uit een theebus een trekpot, melkkan, een suikerbak en een dienblad. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.

Kavel 2028 betreft een theeservies. Het theeservies is een 5-delig verguld zilveren empire theeservies met fraai gegraveerd familiewapen van baron Sirtema van Grovestins en bestaat uit een theepot met parelmoer greep en knop, hoogte 15 cm., melkkan en suikercoupe, Amsterdam anno 1809, meester T.G. Bentveld, theebus, Amsterdam anno 1806, meester Jacobus Carrenhof en schuitvormig dienblad met opstaande galerijrand, anno 1807, meester D.W. Rethmeijer, lengte 42 cm., gewicht 1990 gram (er zit een deukje in de onderrand van theepot en melkkan).

Het theeservies wordt getaxeerd op 1500-2000 euro. Veilingopbrengst: 1505 euro.

Afb. 4. Het gegraveerde familiewapen van baron Sirtema van Grovestins op het theeservies. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis van Spengen in Hilversum.

Kavel 1079 betreft een paar pastelportretten door Willy Sluiter (1873-1949), elk 63 x 47 cm. Het betreft Lambert ten Cate (1833-1916) en zijn echtgenote Julia Catharina Doedes Breuning (1847-1930). Hij was een telg uit de patriciaatsfamilie Ten Cate, die is opgenomen in het Blauwe boekje, en wiens familie grote bekendheid geniet door hun rol in onder meer de textielindustrie in Twente. Hij was lid van de firma H. ten Cate Hzn. & Co, textielfabrikanten te Almelo. Hun tweede zoon kreeg in 1876 bij Koninklijk Besluit toestemming om de familienaam Doedes Breuning toe te voegen. Deze zoon huwde in 1909 een barones van Heeckeren van Molecaten. Beide portretten zijn gesigneerd en gedateerd rechtsboven 1918 en worden getaxeerd op 800-1200 euro. Veilingopbrengst: 1815 euro.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus op https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#

Afb. 5. Het echtpaar Ten Cate-Doedes Breuning; stamouders van de tak Doedes Breuning ten Cate van de patriciaatsfamilie Ten Cate. Foto’s met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.