Veilingnieuws 30 mei: de schilderende jonkheer Willem Tjarda van Starkenborgh Stachouwer

Afb. ‘Schapen en koeien in een weide’ door jonkheer Willem Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (1823-1885).

Jonkheer Willem werd geboren op 17 november 1823 in Wehe als derde kind en zoon van jonkheer mr. Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer en Aleida Warmoldina Lamberta Talma. Na hem zouden er nog twee zusjes en een broertje geboren worden, maar zijn moeder zou kort na de geboorte van de laatste in het kraambed overlijden. Inmiddels was zijn vader burgemeester geworden van Leens en zocht en vond hij een tweede moeder voor zijn verweesde kinderen in Cornelia Petronella Hermanna Thooft. Uit dit tweede huwelijk werden vervolgens nog acht kinderen geboren.

Welke opleiding jonkheer Willem volgde, is niet bekend, maar in het Nederland’s Adelsboek staat hij als landschapsschilder vermeld en van zijn hand zijn verschillende werken bewaard gebleven. Jonkheer Willem Tjarda van Starkenborgh Stachouwer bleef ongehuwd en overleed op 30 september 1885 in Amsterdam.

Het schilderij betreft kavel 11, meet 26 x 34 cm en wordt geschat op 1000-1500 euro.
Kijk voor de catalogus online van deze veiling op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=92. Voor meer informatie over het Venduehuis zie www.venduehuis.com.