Veilingnieuws Bubb Kuyper: het grafschrift van baron Collot d’Escury en manuscripten van de Oranjes

Afb. 1. Het grafschrift van Simeon Petrus Baron Collot d’Escury (1719-1800). Foto’s van documenten met hartelijke dank aan Bubb Kuyper en het portret met dank aan RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Van 24 t/m 27 november vindt er bij Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem (www.bubbkuyper.com) een grote veiling plaats van boeken, prenten, kaarten, documenten, enz. Lees hieronder meer over het aangeboden grafschrift van baron Collot d’Escury en bijzondere kavels betreffende de Oranjes. Of kijk in de online catalogus voor wat er verder wordt aangeboden: https://bubbkuyper.com/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=298&virtuemart_manufacturer_id=0&Itemid=198

Kavel 72/2138 betreft een grafschrift voor Simeon Petrus baron Collot d’Escury, heer van Naaldwijk en Sliedrecht (1719-1800). Hij stamde uit een Franse familie van Hugenoten, en zijn grootvader en vader waren Frankrijk ontvlucht en werden officier in dienst van de Oranjes en de Republiek. Hij was de eerste die op Nederlands grondgebied werd geboren en van hem stammen alle huidige baronnen Collot d’Escury af. Simeon Petrus had een glansrijke carrière en werd onder meer burgemeester van Gorinchem, drost- en dijkgraaf van Gorinchem en het Land van Arkel en gecommiteerde in de Raad van State. In het grafschift wordt hij onder meer ‘een echte Burger-vader; Een Christen in zijn Huis; een Pijlaar van de Kerk’ genoemd.

Kavel 73/2142 is een almanak van J.C.B. Bernard (1774-1852), persoonlijke dokter van Koning Willem I en zijn familie, waarin hij aantekeningen maakte over zijn bezoeken.

Afb. 2. De almanak met inschrijvingen van dokter Bernard. De inschrijvingen met ‘Z.M.’ betreffen Zijne Majesteit Koning Willem I en ‘Prinses Frederik’ betreffen Prinses Louise van Pruisen (1808-1870), die met Prins Frederik der Nederlanden gehuwd was. Blijkens de inschrijvingen kreeg zij regelmatig doktersbezoek. Foto met hartelijke dank aan Bubb Kuyper veilingen.
Afb. 3. Kavel 73/2149: een door Koning-Stadhouder Willem III (‘Willem R’) ondertekende brief betreffende de benoeming van luitenant Des Marolles als luitenant in het escadron van de Graaf von Arco en zijn betaling. Foto met hartelijke dank aan Bubb Kuyper veilingen.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus op https://bubbkuyper.com/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=298&virtuemart_manufacturer_id=0&Itemid=198