Veilingnieuws: de Egg Chair van Peter Ghyczy

Afb. 1. Peter Ghyczy. Foto met hartelijke dank aan https://www.ghyczy.nl.

Op 18 april vindt bij het Venduehuis in Den Haag de eerste Design Auction plaats, die gewijd is aan het design vanaf 1900 tot heden. Eén van de bijzondere items is de ‘egg chair’ van Peter Ghyczy (1940), die uit een Hongaarse adellijke familie stamt en in Nederland woont en werkt. Eén tak van zijn familie werd in 1986 ingelijfd in de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer/jonkvrouwe.

De familie Ghyczy gaat terug tot begin 16e eeuw en bracht eeuwenlang bestuurders, officieren en landgoedeigenaren voort. In 1564 werd de adeldom van de familie door Keizer Maximiliaan II bevestigd. Peter Ghyczy werd geboren in 1940 in Budapest als zoon van János Ghyczy en Eva Czibur. Zijn vader was filiaalleider bij de Nationale Bank en zijn moeder zou in latere jaren als vertaalster voor de Amerikaanse ambassade werkzaam worden. Bij het binnentrekken van het Rode Leger in 1945 kwam zijn vader om het leven en zijn moeder stuurde hem en zijn broertje uit veiligheidsoverwegingen naar het platteland, naar het familielandgoed. Hier werd hij door twee tantes opgevoed en bezocht hij ook de dorpsschool. Na de onteigening van het familiebezit keerde hij terug naar Budapest en voltooide hij zijn middelbare school.

Afb. 2. De ‘egg chair’ naar het ontwerp uit 1968 van Peter Ghyczy. Foto met hartelijke dank aan www.venduehuis.com.

Na de Hongaarse Opstand in 1956 vluchtte hij, 15 jaar oud en na een voettocht van drie dagen in nachtelijke vrieskou onder begeleiding van een smokkelaar, naar Oostenrijk. Met zijn moeder en broer vestigt hij zich uiteindelijk in Bonn en studeerde hij vervolgens architectuur aan de Technische Universiteit van Aken. Hierbij specialiseerde hij zich in bouwtechniek. Hij assisteerde professor Rudolf Steinbach en werkte later aan het instituut voor kunststofonderzoek. In 1967 studeerde hij in Aken af als architect en zijn proefschrift ging over onconventionele schoolgebouwen. Datzelfde jaar huwde hij Barbara von Kempis met wie hij drie zoons en een dochter kreeg.

In 1968 kreeg hij een leidinggevende functie bij Elastogran, waar producten werden gemaakt van polyurethaan. Hij ontwikkelde vele innovatieve ontwerpen, waarmee hij naam maakte als een van de meest productieve ontwerpers in die jaren. Uit deze jaren dateert ook zijn ‘egg chair’, die er in gesloten vorm als een ei uitziet, waardoor de binnenkant beschermd is tegen het weer.

Sinds 1974 woont en werkt Peter Ghyczy in Nederland, waar hij samen met zijn zoon Felix werkt in hun familiebedrijf, dat tijdloos en modern meubilair ontwerpt met een sterk authentiek karakter.

De ‘egg chair’ betreft kavel 196 en wordt geschat op 500-700 euro.

Kijk voor de catalogus online van deze veiling op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=85 of bezoek de kijkdagen op 14, 15 en 16 april in het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Voor meer informatie zie www.venduehuis.com.

Benieuwd naar het werk van Peter en Felix Ghyczy? Kijk dan op https://www.ghyczy.nl.

Dit bericht kwam tot stand dankzij welwillende medewerking van de familie Ghyczy, waarvoor heel hartelijk dank.