Veilingnieuws: de portretten van Koning Christian IX en Koningin Louise van Denemarken

Afb. 1. Koning Christian IX en Koningin Louise van Denemarken in rijk gesneden, vorstelijke lijsten. Foto met hartelijke dank aan Derksen Veilingbedrijf.

Van maandag 23 september t/m donderdag 26 september vindt bij Derksen Veilingbedrijf in Arnhem een grote veiling plaats met ruim 2500 kavels kunst, antiek en brocante. Eén van de kavels betreft deze twee portretten van Koning Christian IX en Koningin Louise van Denemarken. Lees hieronder het verhaal bij deze portretten of kijk op de website Derksen Veilingbedrijf met de online catalogus om te zien wat er verder geveild word op https://www.derksen-veilingbedrijf.nl. Derksen Veilingbedrijf biedt ook de mogelijkheid om online mee te bieden!

Christan IX, de schoonvader van Europa
Volgens de overlevering zouden de voorouders van Koning Christian IX, de familie Van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg van de legendarische leider van de Saksen (en tegenstander van Karel de Grote) Wittikind (743-807) afstammen, maar feit is alleen dat de bewezen afstamming teruggaat tot Egilmar I Graaf van Aldenburg. Deze werd in 1088 voor het eerst genoemd. Zijn nakomelingen waren buitengewoon succesvol door de gunstige huwelijken die zij sloten en zouden eeuwenlang regeren over verschillende landen tot in het heden aan toe. Zo is niet alleen de huidige Koningin van Denemarken een rechtstreekse nakomeling in de mannelijke lijn, maar ook de Koning van Noorwegen en Prins Charles, de toekomstige Koning van Groot-Brittannië.

Christian werd geboren in een zijtak van deze familie, die Hertogen van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg waren, maar door zijn moeder en echtgenote was hij nauw verwant aan het Deense Koningshuis. Toen de Deense Koning Frederik VII in 1863 dan ook overleed zonder wettige nakomelingen, werd hij diens opvolger als Koning Christian IX.

Vorstelijke Internationale
Uit zijn huwelijk met de Duitse Louise Prinses van Hessen-Kassel werden zes kinderen geboren, die op hun beurt succesvolle huwelijken sloten binnen de Europese vorstenhuizen: zijn oudste zoon, de latere Koning Frederik VII van Denemarken, huwde de Zweedse Prinses Louise, dochter van de Koning van Zweden en via haar moeder een achterkleindochter van Koning Willem I der Nederlanden. Alexandra, zijn oudste dochter trad in het huwelijk met Edward VII Koning van Groot-Brittannië. Willem, de tweede zoon, aanvaardde de Griekse troon en werd Koning van Griekenland met de naam George I. Hij trouwde Olga, kleindochter van Keizer Nicolaas I van Rusland. De tweede dochter Dagmar werd Keizerin van Rusland door haar huwelijk met Keizer Alexander III van Rusland. Thyra, de derde dochter, huwde Ernst-August Hertog van Brunswijk-Lüneburg, die de zoon was van de Koning van Hannover. De jongste in het gezin was de zoon Waldemar en hij trad in het huwelijk met de Franse Prinses Maria, achterkleindochter van Koning Louis-Philippe van Frankrijk.

Op 26 mei 1892 vierden Christian en Louise hun 50-jarig huwelijk en ter gelegenheid hiervan werden deze litho-portretten gemaakt, die in zeer fraai rijkgestoken lijsten werden ingelijst. Zowel de huwelijksdatum als de datum van de feestelijke aanleiding zijn in de lijsten verwerkt en bovendien kregen beide een vorstelijke bekroning. In Denemarken zullen hun kinderen en kleinkinderen de grootse festiviteiten ter gelegenheid van dit gouden huwelijk meegevierd hebben. De vele verschillende nationaliteiten en de verwantschap met de verschillende Europese vorstenhuizen zullen ongetwijfeld weleens tot spraakverwarring geleid hebben, maar het leverde de pater familias ook de bijzondere bijnaam op van ‘de schoonvader van Europa’.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt bij Derksen Veilinghuis in Arnhem? Bezoek dan de kijkdagen op 19 t/m 22 september tussen 11.00-17.00 uur, of bekijk de online catalogus met mogelijkheid om online mee te bieden. Kijk voor meer informatie op https://www.derksen-veilingbedrijf.nl.

Afb. 2. In de jaren 1883-1886 schilderde Laurits Tuxen dit groepsportret van Koning Christian IX en Koningin Louise (zittend links van het midden) omringd door hun kinderen, schoonzoons en -dochters en kleinkinderen. Het werd geschilderd tijdens de ‘Fredensborg dagen’ – de dagen gedurende de zomer, dat deze Europese familie op het Fredensborg Paleis in Denemarken bijeen kwam. © Amalienborg Museum.