Veilingnieuws: de tuinen van graaf Bentinck op Sorghvliet

Afb. ‘Sorgvliet’, gewassen inkt op papier door Johannes Nutges (1717-1777). Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

Op 21 t/m 23 november vindt de Autumn Auction plaats bij het Venduehuis in Den Haag met o.a. deze tekening van de tuinen van Sorghvliet van de familie Bentinck. Sorghvliet kennen we tegenwoordig beter als het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president. Het huis werd oorspronkelijk gebouwd voor de bekende 17e-eeuwse dichter Jacob Cats, maar werd in 1675 aangekocht door de staatsman Hans Willem Bentinck (1649-1709), heer van Rhoon en Pendrecht. Deze raad en kamerheer van Koning-Stadhouder Willem III mocht zich in diens gunst verheugen en kreeg van hem in 1689 de Engelse titels Earl (graaf) of Portland, Viscount (burggraaf) Woodstock en Baron Cirencester.

Zijn oudste zoon volgde hem op in zijn Engelse titels en bezittingen en zijn jongere zoon Willem Bentinck (1704-1774), heer van Rhoon en Pendrecht, verkreeg onder meer Sorghvliet. In 1732 werd hij H.R. Rijksgraaf en een jaar later huwde hij de spraakmakende Charlotte Sophie des H.R. Rijksgravin von Aldenburg, die door de schrijfster Hella Haasse vereeuwigd werd in ‘Mevrouw Bentinck. Onverenigbaarheid van karakter & De groten der aarde’.

Op Sorghvliet werden door vader en zoon Bentinck tuinen aangelegd, die in hun tijd grote vermaardheid genoten en die bezoekers uit binnen- en buitenland aantrokken. Wat er eens was, moet vergelijkbaar zijn geweest met de tuinen van Het Loo. Van deze tuinen is niets overgebleven, maar tekeningen zoals deze laten zien hoe groots de aanleg eens was.

De tekening betreft kavel 41, meet 19 x 27,5 cm, is gesigneerd door Johannes Nutges (1717-1777) en wordt geschat op 250-350 euro.

Kijk voor de catalogus online van deze veiling op http://www.venduehuis.com of bezoek de kijkdagen op 16 t/m 19 november tussen 10.00-16.00 uur in het Venduehuis der Notarissen in Den Haag.