Veilingnieuws: haardscherm Van Kinschot-De Jonge

kinschot-de-jonge-haardscherm-van
Afb. Het eiken haardscherm met geborduurde alliantiewapens Van Kinschot-De Jonge. Foto met dank aan Veilinghuis Peerdeman.

Op zondag 26 maart vindt er bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht een veiling plaats waar dit geborduurde haardscherm met alliantiewapens wordt aangeboden. Het betreft de familiewapens Van Kinschot en De Jonge en het gaat hierbij om het echtpaar jonkheer Charles Philippe Louis van Kinschot (1806-1862) en jonkvrouwe Mary Vincentia de Jonge (1816-1882).

Jonkheer Van Kinschot was al vier keer weduwnaar, toen hij werd aangesteld als provinciaal directeur der directe belastingen, invoerrechten en accijzen in Zeeland. In Middelburg leerde hij zijn vijfde echtgenote kennen, die uit een bekende Zeeuwse familie stamde. De bruidegom was inmiddels 53 jaar en de 43-jarige bruid had als weduwe zelf ook een huwelijk achter de rug. Slechts drie jaar duurde het huwelijksgeluk en misschien heeft de treurende weduwe in de eenzame jaren die volgden dit haardscherm wel zelf geborduurd als herinnering aan gelukkiger jaren?

Lotnummer 2439, verwachte opbrengst 60-80 euro.

Link naar de website van het Veilinghuis Peerdeman: www.veilinghuispeerdeman.nl.