Veilingnieuws: het bijzondere portretje van Rutger Jan Schimmelpenninck bij het Venduehuis

Afb. 1. Een zeldzaam portretje, een physionotrace, van de staatsman Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825) bij de online veiling van het Venduehuis in Den Haag. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen/www.venduehuis.com.

Het Venduehuis in Den Haag heeft t/m 30 september een online veiling, genaamd Online Only Fine Art & Works on Paper, waarbij onder meer dit bijzondere portretje van de staatsman Rutger Jan Schimmelpenninck aangeboden wordt.

Mr. Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825), stamvader van de graven en jonkheren Schimmelpenninck, groeide op in Deventer waar zijn vader wijnkoper was. Hij had in de Franse tijd een stormachtige carrière en bracht het in de jaren 1805-1806 tot raadspensionaris van Nederland, waarmee hij veel invloed kreeg. In 1799 kocht hij voor 36.000 gulden de havezate Nijenhuis. Het huis en het omringende 200 ha. grote landgoed zijn nog steeds in het bezit van zijn familie en het huis wordt bewoond door zijn nazaten, de graven Schimmelpenninck.

Het portretje betreft een physionotrace (een in 1785 uitgevonden procedé waarbij een gezicht wordt afgetast met een stift die verbonden was aan een tekenstift die de contouren van het gezicht op een stuk papier overbracht) en moet gemaakt zijn in de jaren 1803-1805, toen hij als ambassadeur in Parijs verbleef. Meestal werden er van physionotraces meerdere exemplaren gedrukt, maar dit portretje is erg zeldzaam. Het wordt getaxeerd op 150-250 euro.

Voor meer informatie over wat er verder op deze online veiling aangeboden wordt, met de mogelijkheid om online te bieden, kijk dan op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=228&size=96