Veilingnieuws: het echtpaar Van Lamsweerde-Van Dorth

Afb. Het echtpaar Van Lamsweerde-Van Dorth: stamouders van alle baronnen en baronessen Van Lamsweerde in en buiten Nederland. Foto’s met dank aan het Notarishuis Arnhem/www.notarishuis-arnhem.nl.

In de najaarsveiling van het Notarishuis Arnhem worden twee portretten van een echtpaar geveild, waarvan de namen in de catalogus niet genoemd worden. Dankzij de opgeschilderde familiewapens blijkt het hier om baron en barones Van Lamsweerde-Van Dorth te gaan, de stamouders van alle nu tot de Nederlandse adel behorende baronnen en baronessen Van Lamsweerde.

Gerardus Wilhelmus Josephus baron van Lamsweerde werd geboren in 1758 op huis Eerbeek in Brummen. De familie gaat terug tot begin 16e eeuw, toen de stamvader genoemd werd, die als secretaris in dienst was van de bisschop van Utrecht. Zijn nakomelingen bleven rooms-katholiek, waardoor bestuurlijke functies niet mogelijk waren, maar als jagermeester en houtvester van het markiezaat van Bergen op Zoom en later als officieren behoorden de Van Lamsweerdes tot de aanzienlijke rooms-katholieke families. Ook door huwelijken waren zij hiermee verbonden. Gerardus werd in 1795 burgemeester van Zutphen en een lange bestuurlijke carrière volgde. In 1813 werd hij door Keizer Napoleon verheven tot Baron de ‘Empire en in 1814 volgde zijn benoeming in de Ridderschap van Gelderland. Aanvankelijk kreeg hij de titel baron bij recht van eerstgeboorte, maar in 1817 werd deze erkend voor al zijn nakomelingen.

In 1789 trad hij in het huwelijk met Maria Cornelia van Dorth, die in 1760 geboren werd op het huis Bussloo in Voorst. Zij stamde uit een oudadellijk Gelders geslacht, dat ook de moederkerk trouw bleef. Hierdoor konden haar voorouders niet langer in de Ridderschap verschreven worden. Het echtpaar kreeg tien kinderen en hun nakomelingen leven voort in Nederland, Duitsland, België, Brazilië, Zwitserland, Schotland, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De portretten meten 61,5 x 54,5 en 61 x 52, zijn geschilderd op paneel en 1 lijst ontbreekt. De richtprijs is 400-600 euro.

Link naar de website van het Notarishuis Arnhem: http://www.notarishuis-arnhem.nl