Veilingnieuws: het portret van barones De Heeckeren

Afb. Het portret van Léonie Charlotte barones de Heeckeren (1840-1888). Franse School ca. 1860. Afbeelding met dank aan het veilinghuis Drouot.

Op 17 mei worden bij het veilinghuis Drouot in Parijs enkele spullen afkomstig uit de familie De Heeckeren d’Anthès geveild, waaronder een zilveren dienblad met het familiewapen Van Heeckeren, een zilveren spiegel en een portret.

Het portret betreft Léonie Charlotte barones de Heeckeren, die geboren werd op 3 april 1840 in Soultz. Haar vader, George Charles baron de Heeckeren (1812-1895) werd geboren met de achternaam D’Anthès, maar werd geadopteerd door Jacob Derk Borchard Anne baron van Heeckeren, gezant aan het hof van Rusland, die hem tot erfgenaam benoemde. In 1836 werd George Charles genaturaliseerd tot Nederlander en ingelijfd in de Nederlandse adel met naam en wapen Van Heeckeren.

George Charles baron de Heeckeren ging de geschiedenis in als degene die in een duel zijn zwager, de wereldberoemde Russische dichter Aleksandr Poesjkin, doodde. Hij vestigde zich vervolgens in Frankrijk en werd uiteindelijk lid van de Senaat. Uit zijn huwelijk met Ekatharina Gontsjaroff (1811-1843) werden drie dochters en een zoon geboren. Nakomelingen verkregen naamswijziging als De Heeckeren d’Anthès en leven voort in Frankrijk, maar behoren nog steeds tot de Nederlandse adel.

Dochter Léonie Charlotte barones de Heeckeren bleef ongehuwd en werd dame d’honneur van de Franse Keizerin Eugénie. Op 30 juni 1888 overleed zij op 48-jarige leeftijd in Vanves.

Link naar de website van veilinghuis Drouot www.drouot.com.