Veilingnieuws: het portret van Cornelis Tromp, Graaf van Syllisborg bij Van Spengen Kunst & Antiek Veilingen

Afb. 1. Cornelis Tromp (1629-1691) met de Orde van de Olifant prominent afgebeeld op zijn portret. Foto met hartelijke dank aan Van Spengen Kunst & Antiek Veilingen.

Van 21 t/m 26 oktober vindt bij Van Spengen Kunst & Antiek Veilingen in Hilversum een grote kunst- en antiekveiling plaats. Eén van de kavels is het portret van de luitenant-admiraal-generaal Cornelis Tromp (1629-1691), Graaf van Syllisborg. Lees het verhaal hieronder of kijk in de online catalogus voor wat er verder geveild wordt op www.vanspengen.nl. Van 18 t/m 20 oktober zijn de kijkdagen in Hilversum!

Afb. 2. De buitenplaats Trompenburgh, die naar de Deense grafelijke titel van Cornelis Tromp de naam Syllisburgh kreeg – een naam die in latere tijden weer veranderde naar de huidige naam. Foto met dank aan www.monumentenbezit.nl.

Sir Cornelis Tromp, 1st Baronet, Graaf van Syllisborg, opperbevelhebber van de Deense en Nederlandse vloot
Cornelis Tromp werd geboren in Rotterdam en gedoopt op 3 september 1629. Hij was de zoon van de bekende admiraal Maarten Harpertsz. Tromp en Dignom Cornelisdochter de Haes. Hij leek door zijn afkomst voorbestemd voor een maritieme carrière en werd opgeleid door zijn vader. In 1650 en 1651 deed hij als kapitein van een schip mee aan een expeditie tegen de Barbarijse zeerovers en daarna nam hij deel aan de Eerste Engelse Zeeoorlog. Deze verliep voor hem niet roemrijk, omdat hij en zijn bemanning na een nachtelijk drankgelag overmeesterd werden door de Engelsen. Tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog verwierf hij meer roem en inmiddels was hij opgeklommen tot vice-admiraal. Als Orangist raakte hij vervolgens politiek betrokken bij de moord op de gebroeders De Witt.

In 1676 werd hij de opperbevelhebber van de Deense vloot en niet alleen werd hij ridder in de Orde van de Olifant, maar ook werd hij verheven in de Deense adel met de titel Graaf van Syllisborg. Het jaar ervoor kreeg hij van de Engelse Koning de niet-adellijke, maar wel erfelijke titel van Sir en mocht hij zich Sir Cornelis Tromp, 1st Baronet, noemen. In 1679 werd hij opperbevelhebber van de Nederlandse vloot. Hij was een ijdel man die zich bewust was van zijn roem en zich vaak liet portretteren. Zijn eigen kapitaal en dat van de schatrijke weduwe Margaretha van Raephorst (1625-1690), die hij in 1667 huwde, maakte een royale leefstijl mogelijk.

Nadat hun buitenplaats Trompenburgh bij ’s Graveland in 1672 door Franse troepen verwoest was, herbouwden zij het in grootse stijl. Het kreeg in hun tijd de naam Syllisburgh, naar zijn Deense grafelijke titel. Op 26 mei 1691 overleed Cornelis Tromp. Hij werd bijgezet in de familiegrafkelder in de Oude Kerk in Delft, waar zich ook het imposante monument voor zijn vader bevindt.

Het portret betreft kavel 551, meet 47,5×40 cm en wordt getaxeerd op 1000-1500 euro. De opbrengst was 2000 euro.

Benieuwd naar wat er nog meer op deze veiling geveild wordt? Kijk voor de online catalogus op www.vanspengen.nl of bezoek de kijkdagen bij Van Spengen Kunst & Antiek Veilingen van 18 t/m 20 oktober in Hilversum!

Afb. 3. Maerten Harpertszoon Tromp, de vader van Cornelis Tromp, in marmer vereeuwigd op zijn grafmonument door Rombout Verhulst in de Oude Kerk te Delft. In de nabijheid hiervan is de grafkelder waarin vader en zoon werden bijgezet.