Veilingnieuws: het teruggevonden inhuldigingsschilderij van Koningin Juliana

The coronation ceremony of Queen Juliana of the Netherlands, signed ‘B. Abdullah’ (lower right), oil on canvas, unframed, 199×299 cm. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

Op woensdag 18 november is bij het Venduehuis in Den Haag de Indonesian Art Sale met o.a. dit verloren gewaande schilderij van de Inhuldiging van Koningin Juliana. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus van het Venduehuis voor wat er verder geveild wordt op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=286 De kijkdagen in het Venduehuis zijn van 13 t/m 17 november tussen 10.00 en 16.00 uur en dit kan uitsluitend op afspraak.

Op 6 september 1948 vond in Amsterdam in de Nieuwe Kerk de Inhuldiging van Koningin Juliana plaats. Ter gelegenheid hiervan maakte kunstenaar Charles Eyck een inhuldigingsschilderij, dat veel kritiek kreeg, omdat het te donker werd gevonden en er te weinig zichtbaar was van de entourage van de Vorstin. Charles Eyck daagde andere schilders uit een betere versie te maken en één van hen was de Indonesische kunstenaar Raden Basoeki Abdullah.

Hij maakte een schilderij van de Inhuldiging op groot formaat (1.99 x 2.99) en dit werd tentoongesteld in Scheveningen. Daarna verdween dit doek uit het zicht en leek het voorgoed verdwenen te zijn. Vorig jaar besteedde het Venduehuis ter gelegenheid van de Indonesian Art Sale speciale aandacht aan Raden Basoeki Abdullah en er verscheen zelfs een boekje over hem. Nu is het schilderij teruggevonden en het werd opgerold aangetroffen in een gebouw van een verzekeringsmaatschappij.

Frans Leidelmeijer is als ambassadeur en adviseur nauw bij het Venduehuis in Den Haag betrokken (de meesten zullen hem kennen van Tussen Kunst & Kitsch) en hij was samen met de adjunct-directeur van het veilinghuis, betrokken bij een tentoonstelling over Basoeki Abdullah in Den Haag. Dit heeft er voor gezorgd dat het schilderij hier op woensdag 18 november geveild zal worden. Tot die tijd heeft u van 13 t/m 17 november tussen 10.00 en 16.00 uur de gelegenheid dit te bekijken op de Kijkdagen van het Venduehuis in Den Haag samen met alle andere kavels op deze veiling.

Let op: vanwege Covid-19 kan dit uitsluitend op afspraak. Meer hierover leest u op de website van het Venduehuis https://www.venduehuis.com.