Veilingnieuws: Indonesian Art veiling Zeeuws Veilinghuis Middelburg

 

Op 6 december vindt bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg de Indonesian Art veiling plaats met onder meer dit schilderij. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus (met mogelijkheid voor online bieden!) van het Zeeuws Veilinghuis om te zien wat er verder geveild wordt op https://zeeuwsveilinghuis.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog. De kijkdagen zijn op 4 en 5 december tussen 13.00 en 16.00 uur en op 6 december tussen 10.00 en 12.00 uur.

Afb. 2. Hendrik Merkus baron de Kock (1779-1845), luitenant-gouverneur-generaal van Ned.-Indië in de jaren 1822-1830. Portret door Cornelis Kruseman. Coll. Rijksmuseum Amsterdam.

In 1596 kwam de opperkoopman Cornelis Houtman met vier schepen als eerste Nederlander aan op de Indische Archipel. Zes jaar later werd de Vereenigde Oostindische Compagnie opgericht en sindsdien speelde Nederland hier tot aan de onafhankelijkheid in 1949 eeuwenlang een grote en dominante rol.

Indonesië bood kansen om carrière en fortuin te maken voor de spreekwoordelijke zwarte schapen, maar ook voor ondernemende mannen. Grote Indische fortuinen vonden al sinds de 18e eeuw hun weg naar de adellijke huwelijksmarkt en nakomelingen van Gouverneurs-Generaal huwden toen al met Gelderse en Utrechtse edelen. Het aandeel adel in de Nederlandse aanwezigheid is nog nauwelijks onderzocht, maar niet alleen in het bestuur, maar ook in het bedrijfsleven kwam je veel adellijke namen tegen. Een aantal families verbleef hier zelfs generaties achtereen. Zo kwam Hendrik Merkus baron de Kock (1779-1845) als luitenant-gouverneur-generaal van Ned.-Indië in de jaren 1822-1830 aan de top van het bestuur te staan en veel van zijn nakomelingen, in zowel de mannelijke als vrouwelijke lijn, zouden hier tot aan de onafhankelijkheid actief in het bestuur en het bedrijfsleven blijven.

De neerslag van de Nederlandse aanwezigheid zie je tot op heden terug in de grote hoeveelheid Indonesische kunst in Nederland. Op de Indonesian Art veiling op vrijdag 6 december a.s. bij het Zeeuws Veilinghuis wordt onder meer het afgebeelde schilderij aangeboden. Het werd geschilderd door Ernest Dezentjé (1885-1972) en is getiteld ‘Puncak’. Dit is de naam van een pas die men op Java passeert op weg van Bogor naar Bandung. Op het schilderij is het uitzicht te zien vanuit de residentie van een ambassadeur nabij Cipanas. Het schilderij meet 25×47 cm en wordt getaxeerd op 400-600 euro.

Ook benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus op https://zeeuwsveilinghuis.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog of bezoek de kijkdagen in Middelburg op 4 en 5 december tussen 13.00 en 16.00 uur.