Veilingnieuws & Kijkdagen Venduehuis Den Haag: het verhaal bij het portret van de zingende freule Nora van Rappard

Afb. Freule Nora van Rappard op haar portret door Albert Roelofs uit 1913. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis Den Haag.
Afb. Freule Nora van Rappard op haar portret door Albert Roelofs uit 1913. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis Den Haag.

Op 15, 16 en 17 november vindt bij het Venduehuis in Den Haag de grote najaarsveiling plaats. Kavel 209 betreft een olieverfportret uit 1913 door Albert Roelofs (1877-1920) van freule Nora van Rappard. Hieronder het verhaal van deze ondernemende freule die naam maakte als sopraan en concertzangeres.

Jonkvrouwe Agatha Eleonora (‘Nora’) van Rappard werd geboren op 25 februari 1904 in Arnhem als dochter van Willem Louis Frederik Christiaan ridder van Rappard en Maria Catharina Frederika van Welderen barones Rengers. Freule Nora groeide de eerste jaren op in Arnhem en de militaire carriere van haar vader bracht het gezin naar ‘s-Gravenhage en Harderwijk. Uiteindelijk werd haar vader gepensioneerd met de rang van generaal-majoor bij de infanterie en werd hij adjudant i.b.d. van H.M. Koningin Wilhelmina.

Freule Nora beschikte over een fraaie stem en maakte naam als concertzangeres. Haar ouders begeleidden haar naar Parijs en Wenen voor haar zangstudie en uiteindelijk trad zij ook op. Zij maakte eenentwintig jaar oud haar debuut in 1926 in Parijs: ‘Onze landgenoote, Nora van Rappard, debuteerde gisteravond in de Salle des Agricuteurs. In de zaal was geen plaatsje onbezet. Onder de aanwezige landgenooten merkten wij o. m. op den Nederlandsen gezant, jhr. Loudon. Nora van Rappard zingt, zooals het haar tengere en fragiele verschijning doet vermoeden. Zooals zij daar staat, rustig en sober, gaat reeds de bekoring van haar uit, die in haar zuivere en hooge stem tot uitdrukking komt. Vele mooie bloemstukken werden door de jonge zangeres niet zonder schroom in ontvangst genomen.’

Haar zangcarriere zette zij ook na het overlijden van haar ouders voort en deze bracht haar over de hele wereld. Uiteindelijk kwam zij via Ned.-Indië in de oorlogsjaren in New York terecht, nadat zij in Batavia een Nederlandse stuurman bij de koopvaardij huwde, die zestien jaar jonger was. Het huwelijk werd echter al na drie jaar ontbonden. Ook na de oorlog woonde zij nog jarenlang in New York, trad nog af en toe op, maar ging uiteindelijk in Parijs wonen, waar zij als vertaalster werkzaam was. In 1984 overleed zij hier op 1 november op negenenzeventigjarige leeftijd.

Het complete en kleurrijke levensverhaal van freule Nora van Rappard zal in één van de komende magazines van AiN gepubliceerd worden. Dit digitale magazine kunt u ontvangen door voor 17,50 euro per jaar donateur van AiN te worden. Meer weten hierover? Mail dan naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl.

Benieuwd naar wat er nog meer geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus met zoekfunctie: www.venduehuis.com/catalogus/veiling/81. Of bezoek de kijkdagen op donderdag 9, vrijdag 10, zaterdag 11, zondag 12 of maandag 13 november in het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Voor meer informatie zie www.venduehuis.com.