Veilingnieuws: portret Pieter de Graeff op de TEFAF

Afb. Pieter de Graeff op zijn portret door Gerard ter Borch. Foto met dank aan Douwse Fine Art.

T/m zondag 18 maart is in Maastricht de TEFAF, een van de belangrijkste kunstbeurzen in de wereld op het gebied van kunst, antiek en design. Bij Douwes Fine Art wordt een portret van Pieter de Graeff aangeboden van de hand van de Zwolse schilder Gerard ter Borch.

Pieter de Graeff (1638-1707) stamde uit een machtig Amsterdams regentengeslacht, dat lange tijd samen met verwante regentengeslachten als Bicker en De Witt grote invloed had op het bestuur van Amsterdam en zelfs op de Republiek. Pieter was vrijheer van Zuid-Polsbroek, Purmerland en Ilpendam en werd in 1664 bewindhebber van de Verenigde Oostindische Compagnie. Vier jaar later werd hij schepen van Amsterdam.

Hij huwde Jacoba Bicker (1640-1695) en werd daardoor zwager van de bekende staatsman Johan de Witt. Naast dit portret door Gerard ter Borch, liet hij zich ook door bekende schilders als Caspar Netscher en Wallerant Vaillant portretteren.

In 1677 werd een tak van dit geslacht verheven tot Ridder des H.R. Rijks, maar deze stierf uit. Een nakomeling uit een andere tak werd in 1885 in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer.

Link naar de site van de TEFAF: www.tefaf.com.