Veilingnieuws: schilderij door jonkheer mr. Johan Anthonie de Jonge (1864-1927)

Afb. 'Pootje baden aan zee' door jonkheer mr. Johan Anthonie de Jonge (1864-1927), foto met dank aan www.venduehuis.com.
Afb. ‘Pootje baden aan zee’ door jonkheer mr. Johan Anthonie de Jonge (1864-1927), foto met dank aan www.venduehuis.com.

Op 25 mei vindt er bij het Venduehuis in ’s-Gravenhage een veiling plaats, waar dit schilderij van de hand van jonkheer Johan Anthonie de Jonge wordt geveild. Hij studeerde rechten in Leiden, maar daarnaast studeerde hij aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. Het familieboek zegt verder over hem: “Hij was slechts korte tijd als advocaat werkzaam en wijdde zich al snel aan zijn grote passie: schilderen” en “Hij was een even begaafd als bescheiden man, allerminst ambitieus en zijn werk beschouwde hij meer als zijn hobby. Mede hierdoor is zijn werk relatief onbekend gebleven.” Volgens de catalogus is het schilderij in het bezit geweest van zijn nichtje jonkvrouwe Maria Adriana (‘Mieke’) de Jonge (1908-1993), een dochter van de bekende gouverneur-generaal van Ned.-Indië jonkheer mr. Bonifacius Cornelis de Jonge. Zij maakte in de jaren 1915-1920 als één van de drie freules deel uit van het speciale schoolklasje voor Prinses Juliana.

Het schilderij meet 26×21 cm en heeft een richtprijs van 3000-5000 euro. Foto met dank aan www.venduehuis.com.