Venduehuis 6 dec. online veiling met portretlijst Calhoun/Colquhoun

Afb. 1. Een zeer fraai uitgevoerde familiefotolijst met onderaan het familiewapen Calhoun/Colquhoun. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis in Den Haag.

Op dinsdag 6 december eindigt een online veiling bij het Venduehuis in Den Haag met een brede keuze aan schilderijen en werken op papier, zilver, Europees en Aziatisch porselein, meubelen, design en andere kunstvoorwerpen. Bieden kan al vanaf 25 euro! Hierbij onder meer een familieportretlijst met het familiewapen Calhoun/Colquhoun. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus van het Venduehuis om te zien wat er verder geveild wordt op https://catalogus.venduehuis.com/auction?auction=512

Afb. 2. Vice-president John C. Calhoun, borstbeeld door Theodore Augustus Mills. Foto met dank aan www.senate.gov.

Lot 2181 betreft een verguld houten familieportretlijst met het familiewapen Calhoun/Colquhoun. Deze portretlijst zal in Nederland zijn terechtgekomen door het huwelijk van de Amerikaanse Julia Johnson Calhoun (1884-1970) in 1914 met mr. Justinus Egbertus Hendericus baron van Nagell (1882-1963). De lijst bevat drie portretfoto’s van vermoedelijk leden van de familie Calhoun.

De Amerikaanse staatsman John Caldwell Calhoun (1782-1850) stamde uit een van oorsprong Schotse adellijke familie met de naam Colquhoun, die zich in de 18e eeuw in de Verenigde Staten vestigde en daar tot groot aanzien kwam. Hij begon zijn carrière als advocaat, huwde de dochter van een invloedrijke senator en werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Na minister van Oorlog te zijn geweest, werd hij in de jaren 1825-1829 vicepresident onder president John Quincy Adams en vervolgens was er een tweede termijn onder president Andrew Jackson. Hiermee is hij één van de twee Amerikaanse vicepresidenten, die dit onder twee verschillende presidenten is geweest.

Afb. 2. Julia Johnson Calhoun ten tijde van haar huwelijk in de New York Times.
Afb. 3. Julia Johnson Calhoun ten tijde van haar huwelijk in de New York Times.

Zijn kleinzoon, John Caldwell Calhoun (1843-1918), was een succesvol Amerikaans zakenman, grootgrondbezitter en directeur-eigenaar van de Baltimore Coal Mining and Railway Company. Hij huwde Linnie Adams, achternichtje van de Amerikaanse vice-president Richard Johnson. Hun enige dochter, Julia Johnson Calhoun (1884-1970), debuteerde in New York en ontmoette daar mr. Justinus Egbertus Hendericus baron van Nagell (1882-1963), die in diplomatieke dienst aan de Nederlandse legatie in Washington verbonden was. Hij stamde uit een oudadellijk geslacht uit Westfalen, waarvan de stamvader voor het eerst in 1385 genoemd werd. In de 16e eeuw vestigde een voorvader zich in Nederland en in 1814 werd de familie opgenomen in de Nederlandse adel met de titel van baron. Hij groeide op kasteel Schaffelaar in Barneveld op en zijn vader was in deze gemeente burgemeester en daarnaast was hij Landcommandeur van de Ridderlijke Duitsche Orde.

Afb. 3. mr. Justinus Egbertus Hendericus baron van Nagell in het ambtscostuum als ambassadeur 'Bukarest 1929'. Foto part. coll.
Afb. 4. mr. Justinus Egbertus Hendericus baron van Nagell in het ambtskostuum van ambassadeur ‘Bukarest 1929’. Foto part. coll.

Eind 19e eeuw kwam er een ware hausse aan huwelijken van rijke Amerikaanse erfdochters met Europese adel op gang. Het was de ‘Gilded Age’, beschreven in bv. de boeken van Edith Wharton, waarin miljoenen dollars de Atlantische Oceaan overgingen als bruidsschat. Nieuw geld en Europese adel verbonden zich. Eén van de beroemdste huwelijken werd dat van Consuelo Vanderbilt met de Engelse Hertog van Marlborough. De Vanderbilt miljoenen repareerden het dak van Blenheim Palace en de tuinen werden hier in Franse stijl opnieuw aangelegd. Het deed een bezoeker opmerken: “American money has its use after all.”

Het huwelijk Van Nagell-Calhoun werd in de winter van 1914 een ware society gebeurtenis aan het begin van het uitgaansseizoen – één krant kopte GAYETIES OF WINTER SOCIAL SEASON BEGIN THIS WEEK – en kranten beschreven uitvoerig alle details. Tot het bruidspersoneel behoorde onder meer de Nederlandse graaf Van Rechteren Limpurg en als getuige voor de bruidegom trad jonkheer De Beaufort op, die secretaris van de Nederlandse legatie in Washington was.

Afb. 5. Julia Johnson barones van Nagell née Calhoun op haar portret door F. von Gottberg met rechtsboven het alliantiewapen Van Nagell-Calhoun. Foto met hartelijke dank aan collectie RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis/IB nummer 963501.

Het altaar in de kerk was versierd met witte lelies en rozen, naast de kansel stonden palmen en ook de banken waren met witte bloemen versierd. De bruidegom was gekleed in het uniform van de Orde van St. Jan van Jeruzalem met een scharlakenrode jas, dat door de ene krant ‘gorgeous’ genoemd en correct beschreven werd, terwijl een andere krant dacht dat hij zijn jachtkostuum droeg – schoonvader Calhoun was not amused en liet een dag later een rectificatie in de krant plaatsen.

De bruid kwam de kerk binnen aan de arm van haar vader en werd voorafgegaan door haar kleine neefje. Deze was gekleed in een kostuum van geborduurd wit satijn als een page uit de tijd van Lodewijk XVI. De bruid droeg een jurk van zilverbrocaat, waarvan het lijfje met tule en parels bezet was. Haar sleep was van zilverbrocaat en satijn en van haar donkere kapsel viel een kanten sluier omlaag over vrijwel de volledige lengte van haar sleep. In haar hand droeg zij een groot boeket witte orchideeën.

Na de huwelijksvoltrekking volgde een receptie ten huize van de ouders van de bruid in aanwezigheid van vele diplomaten en bekende personen uit regeringskringen. Hierna ging het jonge paar op huwelijksreis naar Denemarken, Noorwegen en Zweden, in welk land zij te gast waren bij zijn familieleden graaf en gravin Van Limburg Stirum, om hun reis te vervolgen naar Berlijn met als eindbestemming ’s-Gravenhage.

Afb. 4. Staand tweede en derde van links: baron en barones Van Nagell-Calhoun in 1929 bij het 50-jarig huwelijk van zijn ouders op kasteel Schaffelaar. Zijn moeder, barones Van Nagell née barones Van Zuijlen van Nievelt staat links, terwijl zijn vader, met de indrukwekkende snor, in het midden staat. Dochter Jeanne Linnie Alice staat rechts in een wit jurkje, terwijl zoon Egbert Joost op het stoeltje links zit. Foto met dank aan Fotocollectie Barneveld.
Afb. 6. Staande tweede en derde van links: baron en barones Van Nagell-Calhoun in 1929 bij het 50-jarig huwelijk van zijn ouders op kasteel Schaffelaar. Zijn moeder, barones Van Nagell née barones Van Zuijlen van Nievelt, staat links, terwijl zijn vader, met de indrukwekkende snor, in het midden staat. Dochter Jeanne Linnie Alice staat rechts in een wit jurkje, terwijl zoon Egbert Joost op het stoeltje links zit. Foto met dank aan Fotocollectie Barneveld.

Baron Van Nagell had een glansrijke carrière in diplomatieke dienst en deze bracht hem in de loop der jaren van Peking naar Washington en Sint-Petersburg. Hier maakte hij de Russische Revolutie in Sint-Petersburg in 1917 van dichtbij mee. Op een avond zat hij in gezelschap aan tafel in een restaurant. Een ober bracht de rekening bij een groepje Russische communisten naast hen. Deze beviel de rekening niet, waarop de ober werd doodgeschoten. Na Sint-Petersburg volgde Londen, Boekarest en Stockholm als standplaats, waar hij tenslotte buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister werd.

Het echtpaar kreeg drie kinderen: één dochter werd levenloos geboren en de enige zoon en stamhouder sneuvelde in 1944 als res.-2e luitenant-vlieger bij de Royal Air Force boven Frankrijk. Een tweede dochter huwde een jonkheer Clifford Kocq van Breugel. Mevrouw Van Breugel bleef zich altijd zeer bewust van haar Van Nagell afkomst en ging met grote zorg om met aan haar toevertrouwde familieherinneringen, maar haar Amerikaanse afkomst vergat zij nooit, evenmin als haar meest illustere Amerikaanse voorvader, de vice-president John Caldwell Calhoun.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus van het Venduehuis in Den Haag op https://catalogus.venduehuis.com/auction?auction=512

Bent u ook geïnteresseerd in adellijk erfgoed en nieuws? Voor 17,50 euro per jaar wordt u donateur van de Stichting Adel in Nederland, steunt u ons in onze werkzaamheden (zoals het publiceren van verhalen zoals hierboven) en ontvangt u vier keer per jaar ons digitale magazine boordevol adellijke verhalen, informatie en met iedere uitgave een overzicht van geboortes, huwelijken en overledenen. Wordt u ook donateur? Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.

Afb. 7. Huis Schaffelaar in Barneveld, een nieuw kasteel uit 1852 met torens, tinnen en transen.