Webinarreeks: start 12 juni | Van thuis naar huis – Buitenplaatsen in transitie

Afb. Slot Zuylen, in Zuilen bij Utrecht, waar Belle van Zuylen eens woonde en dat tot 1951 door haar familie, de baronnen Van Tuyll van Serooskerken bewoond werd. In 1952 werd het in een stichting ondergebracht. Sindsdien is het opengesteld voor bezoekers. Voor bezoekmogelijkheden zie: https://slotzuylen.nl/

De Werkgroep Adelsgeschiedenis (www.adelsgeschiedenis.nl) is opgericht in 1993 en heeft als voornaamste doel het bevorderen van de beoefening van en de kennis over de geschiedenis van de (Nederlandse) adel. Dit doet de werkgroep door middel van het uitgeven van het Jaarboek Virtus en monografieën in de Reeks Adelsgeschiedenis. Daarnaast organiseert de werkgroep symposia om het contact tussen onderzoekers en belangstellenden te vergroten. Ook organiseert ze voor haar leden excursies en webinars.

Graag maken wij u attent op een nieuwe reeks webinars, georganiseerd door de Werkgroep Adelsgeschiedenis. Dit keer staat er een drietal sprekers op het programma dat u zal meenemen door het thema Van thuis naar huis – buitenplaatsen in transitie.

Vanaf het midden van de 20e eeuw raakten steeds meer buitenplaatsen uit familiebezit. Portretten en andere dierbare familiestukken werden museumobjecten. Het ’thuis’ van veel families veranderde in een ‘huis’ voor museumbezoekers en stichtingsbesturen. In deze reeks leggen wij drie bijzondere casussen aan u voor: Huis Oostergeest, Huis Doorn en Slot Zuylen.

Na het overlijden van de Duitse ex-keizer in 1942 werden al snel stappen gezet om Huis Doorn te openen als museum. Tien jaar later gebeurde datzelfde op Slot Zuylen en recent, in 2023, werd de Warmondse buitenplaats Oostergeest door de familie Leemans als woonhuis overgedragen aan Hendrick de Keyser Monumenten. Drie verhalen over de transitie van drie Nederlandse buitenplaatsen en de keuzes én uitdagingen die daarbij komen kijken.

12 juni | Wouter van Elburg, Ode aan Oostergeest – Verhalen uit de rijke geschiedenis van een Warmondse buitenplaats
In september 2023 droegen Joan en Lucelle Leemans na ruim honderdzeventig jaar bewoning door hun familie de buitenplaats Oostergeest in Warmond over aan Hendrick de Keyser Monumenten. Het historische ensemble is hier bijzonder goed bewaard en erg gelaagd, met in huis, tuin, bijgebouwen en tuinsieraden elementen uit maar liefst vijf opeenvolgende eeuwen. Daarnaast bleek er een bijzonder familiearchief aanwezig waar tot voor kort nooit eerder onderzoek in was gedaan. In deze lezing neemt Wouter van Elburg u aan de hand van zijn onderzoek mee door de rijke geschiedenis van Oostergeest.

19 juni | Wendy Landewé, Huis Doorn – Altijd ‘een decor van Europese allure’?
In 1941 overleed de Duitse ex-keizer Wilhelm II, na ruim twintig jaar ballingschap, op Huis Doorn. De tijd werd stilgezet en het ‘landhuis van de laatste Duitse keizer’ opende al na korte tijd haar deuren als museum. Tot op de dag van vandaag kan de bezoeker een beeld krijgen van de ‘Europese allure’ die Wilhelm II naar Doorn had gebracht. Toch gaan de wortels van deze bijzondere plek al vele eeuwen terug. Waarom koos men er al zo snel voor het huis juist op deze manier te behouden? Hoe gaat het museum vandaag de dag om met de geschiedenis van deze laatste bewoner? En hebben ook eerdere bewoners een stem op het huis? Samen met Wendy Landewé, conservator van Huis Doorn, duiken we in de geschiedenis van het huis en het museum en krijgen we een beeld van de boeiende keuzes.

26 juni | Bjorn Storm, Het onzichtbare zichtbaar maken – Openstellen van de historische personeelsruimtes bij Slot Zuylen
Na eeuwenlange bewoning is Slot Zuylen in 1952 een museum geworden. In de afgelopen decennia is de manier waarop het huis wordt gepresenteerd aan de bezoekers steeds veranderd. Bjorn Storm, conservator van Zuylen, neemt u mee in meest recente museale ontwikkelingen en keuzes. Speciale aandacht daarbij krijgen de voorbereidingen voor de aanstaande tentoonstelling Personeelsgeheimen. Wat betekent het om niet alleen de pronkkamers, maar ook de bodenkamertjes, personeelsgangen en dienstbellen te laten zien aan het publiek? Welke keuzes liggen hieraan ten grondslag en wat zeggen die over onze omgang met adellijk erfgoed vandaag? Een spannend proces dat zich op meerdere vlakken achter de schermen bevindt.

Programma 12 juni*
20.00 | Welkom en opening 
20.05 | Lezing 
20.45 | Discussie 
21.00 | Einde webinar

*De Zoom meeting room is vanaf 19:45 uur geopend. Wanneer u zich heeft aangemeld krijgt u op de dag van de webinar zelf de link naar de zoom meeting room toegestuurd via een separate mail.

Aanmelden (aan deelname zijn geen kosten verbonden!)
U kunt zich voor de reeks en voor afzonderlijke webinars aanmelden via Webinar ‘Ode aan Oostergeest – Verhalen uit de rijke geschiedenis van een Warmondse buitenplaats’ door Wouter van Elburg op donderdagavond 12 juni