Rondleiding door AiN op Oud Eik en Duinen: bij het graf Van der Duyn van Maasdam, foto met dank aan Herlina Polenewen.Afb. 1. De vlag met het logo van de Week van de Begraafplaats – in de afgelopen week bij vele gastvrije begraafplaatsen te zien geweest.
Op zaterdag 4 juni verzorgde AiN een rondleiding langs adellijke funeraire cultuur op begraafplaats Oud Eik en Duinen in ’s-Gravenhage. Na een bijzonder gastvrije ontvangst door mevrouw Herlina Polenewen namens de directie van de begraafplaats met koffie, thee en koek en een korte introductie door de heer John Töpfer namens de Stichting Adel in Nederland, werden drieëndertig zeer geïnteresseerde en enthousiaste deelnemers hier rondgeleid langs adellijke grafmonumenten met vele anekdotes.
Afb. 2. Gastvrije ontvangst namens de directie van Oud Eik en Duinen.
De wandeling voerde langs de graven van telgen uit adellijke geslachten als Van Pallandt, Van Sypesteyn, Huyssen van Kattendijke, Van Knobelsdorff, Lopes Suasso, Schimmelpenninck van der Oye, Van Heeckeren van Waliën, Bentinck van Schoonheten, Van Alderwerelt Houtuijn, Van der Duyn van Maasdam, Zur Lippe-Biesterfeld en Van Rechteren Limpurg.
De Stichting Adel in Nederland dankt hierbij de deelnemers heel hartelijk voor hun deelname en interesse en de directie van de begraafplaats Oud Eik en Duinen voor de verleende medewerking en gastvrije ontvangst.
Hieronder een uitgebreide fotoreportage. Door met de muis op de foto’s te gaan staan, worden de bijschriften zichtbaar. Ook kunt u alle foto’s uitvergroten door ze aan te klikken. De foto’s zijn, tenzij anders vermeld, met hartelijke dank aan de heer Hans Hampsink.
afb. 3. Fraai glas-in-lood in de aula van Oud Eik en Duinen.
Afb. 4. Bij het graf van de bekende beeldhouwster Charlotte Dorothee barones van Pallandt.
Afb. 5. Het graf van Charlotte Dorothee barones van Pallandt, de bekende beeldhouwster.
Afb. 6. Eén van de vele mooie beelden op Oud Eik en Duinen.
Afb. 7. Het oude 19e eeuwse gedeelte van de begraafplaats met lommerrijk geboomte.
Afb. 8. Bij het graf van jonkheer Van Sypesteyn, de laatste van zijn geslacht en bouwheer van kasteel Sypesteyn in Loosdrecht.
Afb. 9. Het monument met borstbeeld voor Julius Constantijn Ryk.
Afb. 10. Bij het graf van de ridders Huyssen van Kattendijke.
Afb. 11. Het zeer fraai vormgegeven familiegraf van de baronnen Van Knobelsdorff.
Afb. 12. Het graf van Vrouwe Estelle Lopes Suasso née Henriques de Castro. Haar zoon kwam in 1943 om in Auschwitz en haar echtgenoot stierf in hetzelfde concentratiekamp in 1944 als laatste jonkheer van zijn geslacht.
Afb. 13. Bij het graf van de baronnen Schimmelpenninck van der Oye van kasteel Duivenvoorde.
Afb. 14. De grafkelder van de baronnen Schimmelpenninck van der Oye.
Afb. 15. De grafkelder van graaf Van Rechteren, Landcommandeur van de Ridderlijke Duitsche Orde
Afb. 16. Graaf Van Rechteren, Landcommandeur van de Ridderlijke Duitsche Orde, foto met dank aan de Ridderlijke Duitsche Orde (www.rdo.nl).
Afb. 17. In het midden het familiewapen Van Rechteren met daar omheen de wapens van de vier grootouders Van Rechteren, Pijnssen van der Aa, Van der Capellen en Bentinck.
Afb. 18. Eén van de vele fraaie beeldhouwwerken op Oud Eik en Duinen.
Afb. 19. Het funeraire landschap op Oud Eik en Duinen.
Afb. 20. Het graf van de schrijver Louis Couperus, die een jonkvrouwe Reynst tot moeder had.
Afb. 21. Bij het graf van barones Bentinck van Schoonheten née Arntzenius – om twee van haar dochters hofdame te kunnen laten worden, werd een laan met machtige beuken op Schoonheten geveld.
Afb. 22. Een mooie tekst op het graf van baron Van Alderwerelt Houtuijn – de ‘laatste afstammeling van het adellijk geslacht der Van Alderwerelts’.
Afb. 23. Een pauw als symbool van onsterfelijkheid, schoonheid en waardigheid.
Afb. 24. Bij het graf Van der Duyn van Maasdam – een winkelierster in manufacturen met de naam Bruyer, die postuum door haar zoon geadeld werd als Vrouwe Bruyère.
Afb. 25. Het graf Van der Duyn van Maasdam.
Afb. 26. Het graf van Aschwin Prins Zur Lippe-Biesterfeld en echtgenote Prinses Simone – broer en schoonzusje van Prins Bernhard.
Afb. 27. De grafkelder van graaf en gravin Van Rechteren Limpurg – zij leefden op zeer grote voet en bewoonden een stadspaleis, dat later groot genoeg was om er het gemeentehuis in te vestigen.
Afb. 28. Het stadspaleis van graaf en gravin Van Rechteren Limpurg, dat later gemeentehuis van ‘s-Gravenhage werd met een balzaal die raadszaal werd. Foto met dank aan D. Valentijn op www.monumentenzorgdenhaag.nl.