Weekendtip: bijzonder staatsieportret Beatrix & overzichtstentoonstelling Herman Gordijn

herman-gordijn-portret-koning-beatrix
Herman Gordijn, HM koningin Beatrix, 1982, bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

T/m 1 oktober 2017 is in Museum MORE in Gorssel een overzicht te zien met hoogtepunten uit 60 jaar uniek kunstenaarschap van Herman Gordijn (1932-2017). Eén van de hoogtepunten is dit staatsieportret van Koningin Beatrix, waarop zij vorstelijk uit het niets lijkt op te doemen.

Herman Gordijn werd in 1981 gevraagd om haar portret te maken. Koningin Beatrix had als kunstliefhebster speciaal een keer een expositie van hem bezocht en ook was hij eens te gast bij haar en Prins Claus op een culturele avond, die zij met enige regelmaat organiseerden.

Herman Gordijn wilde geen portret maken met symbolen die naar het koningschap verwezen: “Het moest een doek worden met schilderachtige allure. De moeilijkheid was, hoe maak je er dan meer van dan alleen maar een huismoeder van drie kinderen.” De Koningin poseerde enkele keren voor hem in zijn atelier, maar daarnaast tekende hij haar ook in haar eigen atelier, waar zij aan beelden werkten. Ook bekeek hij opnames van haar: “Ze heeft een heel mooi gezicht en prachtige handen. Dat is eigenlijk al genoeg voor een schilder.”

Het resultaat is vorstelijk met een sterke uitstraling, waarbij de Koningin als uit het niets lijkt op te doemen. Zonder symbolen als een kroon, scepter en hermelijnen mantel is zij als mens afgebeeld, maar tegelijkertijd ook heel statig en representatief.

Ter gelegenheid van deze grote overzichtstentoonstelling is het portret door de Raad van State in Den Haag uitgeleend en is het nu t/m 1 oktober te zien in Museum MORE in Gorssel op de tentoonstelling HERMAN GORDIJN I Het niet-perfecte is perfect.

Link naar de website van Museum MORE in Gorssel: www.museummore.nl.
Link naar de website van Museum MORE in kasteel Ruurlo: www.museummore-kasteelruurlo.nl.