Weekendtip: ‘Urban Larsson. Naar het leven geschilderd’

Afb. 1. Urban Larsson, 'Schilderijen van de Familie Brown', 2014, olieverf op doek, privécollectie VS.
Afb. 1. Urban Larsson, ‘Schilderijen van de Familie Brown’, 2014, olieverf op doek, privécollectie VS.

T/m 18 juni is in De Mesdag Collectie in Den Haag een tentoonstelling te zien van deze in Zweden geboren portretschilder, die met een Nederlandse Van Wassenaer gehuwd is.

Afb. 2. Urban Larsson, 'Studie voor het Portret van koningin Maxima', 2016, olieverf op doek, collectie van de kunstenaar.
Afb. 2. Urban Larsson, ‘Studie voor het Portret van koningin Maxima’, 2016, olieverf op doek, collectie van de kunstenaar.

Urban Larsson woont en werkt al meer dan 25 jaar in Amsterdam en volgde zijn opleiding in Florence. Hij schilderde Koningin Sylvia van Zweden en recent haalde zijn levensgrote staatsieportretten van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het nieuws. Voorstudies voor deze portretten zijn op deze tentoonstelling te bewonderen. In de afgelopen jaren schilderde hij meer dan 200 portretten, waaronder portretten van politici en leden van de Nederlandse adel met namen als Van Harinxma thoe Slooten, Van Limburg Stirum en Van Wassenaer.

Afb. 3. Kunstenaar Urban Larsson poseert voor 'Zelfportret met grijs shirt', 2016. Fotograaf: Kenny Nagelkerke.
Afb. 3. Kunstenaar Urban Larsson poseert voor ‘Zelfportret met grijs shirt’, 2016. Fotograaf: Kenny Nagelkerke.

Op deze tentoonstelling zijn meer dan veertig schilderijen van hem te zien: portretten, stillevens en landschappen. Ook zijn benodigdheden als kunstenaar worden getoond, zoals zijn verfmateriaal en pigmenten, zodat u samen met de getoonde documentaire een goed beeld krijgt van hoe een hedendaagse kunstenaar geïnspireerd wordt door klassieke schildertradities.

Link naar meer informatie op de website van De Mesdag Collectie met openingstijden: www.demesdagcollectie.nl.