Werkgroep Adelsgeschiedenis: eerste Jan Wigger Lezing op Huis Herinckhave

Afb. 1. V.l.n.r. voor Huis Herinckhave: Conrad Gietman, spreker op de eerste Jan Wigger Lezing, Leontine Wigger-Koenders, echtgenote van wijlen Jan Wigger, en jonkheer Lothar von Bönninghausen, die de aanwezigen gastvrij op Herinkhave ontving. Foto met hartelijke dank aan Hans Hampsink.

Afgelopen vrijdag vond op Huis Herinckhave in Fleringen ter ere van Jan Wigger de eerste Jan Wigger Lezing plaats van de Werkgroep Adelsgeschiedenis. Jan Wigger overleed in 2019 (zie: https://www.adelinnederland.nl/overleden-j-h-wigger-1956-2019/) en was jarenlang de thesaurier van de Werkgroep. Een betere locatie voor deze eerste lezing was eigenlijk niet te bedenken: Jan Wigger voltooide in 1989 de Inventaris van het huisarchief Herinckhave te Fleringen, waarin opgenomen de collectie Von Bönninghausen, 1336 – 1965. Daarnaast publiceerde hij over de adellijke familie Grubbe, die in 1415 beleend werd met Herinckhave door de bisschop van Utrecht. Tot slot woonde Jan Wigger hier in zijn jeugdjaren om de hoek en was hij de buurman van de familie Von Bönninghausen.

Herinckhave kwam door het huwelijk van Friedrich Christian von Bönninghausen (1692-1771) met Johanna Maria van Grubbe (1690-1740) in 1723 in het bezit van de familie Von Bönninghausen. In 1816 werd een voorvader benoemd in de Ridderschap van Overijssel en sindsdien behoren zijn nakomelingen tot de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer. Het huis brandde in 1959 gedeeltelijk uit, waarbij veel familieportretten verloren gingen, en het huis werd vervolgens met de kapel en de watermolen in erfpacht gegeven aan de Overijsselse Kastelen stichting. Het landgoed bleef in het bezit van de familie en sinds 2010 maakt ook het huis weer deel uit van de B.V. die door de familie Von Bönninghausen beheerd wordt. Lees meer over Herinckhave op http://www.herinckhave.nl

Afb. 2. V.l.n.r. Conrad Gietman, spreker op de eerste Jan Wigger Lezing, jonkheer Lothar von Bönninghausen, die hier de aanwezigen welkom heet, en Ben Olde Meierink, voorzitter van de Werkgroep Adelsgeschiedenis. Foto met hartelijke dank aan Hans Hampsink.

Ben Olde Meierink, voorzitter van de Werkgroep Adelsgeschiedenis, opende de bijeenkomst en memoreerde zowel Jan Wigger als zijn leermeester Albert Mensema, die mede-oprichter was van de Werkgroep en die in 2020 overleed (zie: https://www.adelinnederland.nl/overleden-a-j-mensema-1946-2020-adelhistoricus-en-auteur/). Hierna heette jonkheer Lothar von Bönninghausen de aanwezigen welkom. Hij roemde Jan Wigger vanwege zijn inventaris van het archief van Herinckhave, die hij voortreffelijk noemde en een belangrijke bron voor de komende generaties: “Wij wonen pas 250 jaar op Herinckhave en daar moeten nog 250 jaar bij, dus dan wil je wel weten hoe het in elkaar zit.” De archiefinventaris van Jan Wigger is hierbij voor de komende generaties een onmisbare bron.

Hierna was de lezing De man met het ruwe hart. Goert van Reede: adellijke ambitie in zestiende-eeuws Twente en Utrecht, door Conrad Gietman. Conrad is wetenschappelijk medewerker van Hoge Raad van Adel, bestuurslid van Werkgroep Adelsgeschiedenis en lid van de Raad van Advies van de stichting Adel in Nederland.

Na deze zeer boeiende lezing, was er een ontvangst op huis Herinckhave, waar jonkheer Lothar von Bönninghausen gastvrij de aanwezigen ontving en kort sprak over de geschiedenis van het huis. In het komende magazine van AiN een uitgebreid verslag in woord en beeld van deze zeer geslaagde eerste Jan Wigger Lezing op Huis Herinckhave.

Ben u ook benieuwd naar dit verslag en het digitale magazine dat boordevol adellijk nieuws staat en adellijke verhalen? Word dan nu donateur voor 17,50 euro per jaar en ontvang dit magazine binnenkort in uw mailbox. Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.

Afb. 3. Huis Herinckhave in Fleringen – sinds 1723 in het bezit van de familie Von Bönninghausen. Foto met hartelijke dank aan Hans Hampsink.