Wienerball 2018: rauschendes Ball Fest in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk

Afb. 1. 64 debuterende jongedames en -heren op de dansvloer van Grand Hotel Huis ter duin.

Vrijdagavond 9 februari vond in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk het 50e Wiener Ball plaats, dat ook nu weer weer bijzonder geslaagd genoemd mag worden. Dit jaar waren er als gasten met de hoogste rang twee Oostenrijkse Aartshertogen uit de Keizerlijke familie Habsburg-Lotharingen aanwezig: Aartshertog Sandor en echtgenote Aartshertogin Herta. Zij stammen uit de tak die tot in 1860 in het Groothertogdom Toscane regeerde.

Afb. 2. Aartshertogin Herta en Aartshertog Sandor van Habsburg-Lotharingen waren de hoogsten in rang onder de gasten op het Wiener Ball.

De avond werd geopend door het Jungdamen- en Jungherrenkomitee, waarin dit jaar onder meer debuteerden jonkheer Frederik van Heurn, Francien van Gent, met een barones Van der Feltz als moeder, en Claire Schrameijer, die een jonkvrouwe Van Rijckevorsel van Kessel als moeder heeft. Daarnaast debuteerden er telgen uit de patriciaatsfamilies Smits van Oyen, Van Hall, Hamstra en Schalij.

Na de zeer geslaagde openingsdans, die onder leiding van de Weense dansmeester Heinz Heidenreich was ingestudeerd, was het: “Alles Walzer!” en kon er door iedereen gewalst worden op de klanken van het Ensemble Johann Strauss. Hierna verspreidden de balgasten zich over de verschillende zalen en AiN zag en sprak velen uit het rode boekje: Van Rijckevorsel van Kessel, Versélewel de Witt Hamer, Taets van Amerongen van Renswoude, Von Balluseck, Van Tets, Van der Feltz, Van Nispen tot Sevenaer, Van Eysinga, Van de Poll, Verheyen, Filz von Reiterdank, Van Beijma thoe Kingma, Van Dedem, De Savornin Lohman, Groeninx van Zoelen en Van Weede. Ook het blauwe boekje was goed vertegenwoordigd met patriciaatsfamilies als Döderlein de Win, Enschedé, Dudok van Heel, Van Hasselt, Van Helsdingen, Westerouen van Meeteren en Kaars Sypesteyn.

Afb. 3. Een groepsfoto met leden uit de adellijke geslachten (v.l.n.r.) Taets van Amerongen van Renswoude, Groeninx van Zoelen, Versélewel de Witt Hamer, Van Eysinga, Van de Poll, Van der Feltz, Van Weede, De Savornin Lohman (2 x), Van Tets, Verheyen, Van Nispen tot Sevenaer en Van Rijckevorsel van Kessel.

Wat het Wiener Ball steeds opnieuw bijzonder maakt, is de mix van adel, patriciaat, leden van de hofhouding, vertegenwoordigers uit de politiek en het bedrijfsleven, terwijl de sfeer feestelijk, stijlvol en toch ongedwongen is.

Om 24.00 uur was de Mitternachtsquadrille o.l.v. dansmeester Heinz Heidenreich en stond de dansvloer vol balgasten, die aansluitend enthousiast deelnamen aan de Galop.

Afb. Het Ensemble Johan Strauss gaf het Wiener Ball de juiste Weense noot.