Boekennieuws: ‘Wilhelm II in Nederland 1918-1941’ door Sigurd von Ilsemann

Afb. De voorkant van het boek.
Afb. De voorkant van het boek.

Toen Keizer Wilhelm II in 1918 naar Nederland vluchtte, vond hij een gastvrij onderdak op kasteel Amerongen bij Godard graaf van Aldenburg Bentinck. Zijn vleugel-adjudant Sigurd Wilhelm Adolf Arnold Frank Christoph von Ilsemann (1884-1952) hield over deze jaren een uniek dagboek bij dat opnieuw vertaald en bewerkt is door Jacco Pekelder en Wendy Landewé in samenwerking met veertien studenten van de Universiteit Utrecht. In deze nieuwe uitgave staat een uitgebreide wetenschappelijke inleiding en ook zijn er veel tot nu toe onbekende foto’s in te zien.

Het boek biedt een kijkje achter de schermen in het dagelijkse leven van een man die eens de machtigste man van Europa was, maar het biedt tegelijk ook een beeld van het leven van zijn vleugel-adjudant, die zijn carrière opgaf en zijn leven in dienst van de Keizer stelde – een leven dat uiteindelijk een tragische wending nam.

Von Ilsemann huwde de dochter des huizes, Elizabeth Mechtild Marie Sophie Louise gravin van Aldenburg Bentinck (1892-1971), en een kleinzoon werd in 1995 in de Nederlandse adel ingelijfd met het predicaat van jonkheer.

Link naar Uitgeverij Aspekt en bestelmogelijkheid: www.uitgeverijaspekt.nl/boekdetail.php?id=9789461534378.