Wollig Landleven Winterfair op kasteel Vosbergen in Heerde

Afb. 1. Kasteel Vosbergen in Heerde, sinds 1715 familiebezit. Foto met hartelijke dank aan www.kasteelvosbergen.nl.

Vrijdag 26 en zaterdag 27 november is er een Wollig Landleven fair rondom het kasteel Vosbergen in Heerde. Tientallen standhouders presenteren hun producten, creaties en specialiteiten. Een sfeervolle winterfair op het landgoed Vosbergen voor mensen met passie voor wol, lifestyle en streekproducten. Werkelijk van alles op het gebied van wol, handwerken, lifestyle homedecoratie en streekproducten is hier op deze winterfair te vinden!

In 1715 kocht Alexander van Dedem, heer van Vosbergen, Oldenborch en Werfhorst (1658-1741), Vosbergen en het huis bleef sindsdien familiebezit. Tegenwoordig woont Agnes Kamerlingh Onnes née barones van Dedem op het kasteel met haar dochter Jeanne Kamerlingh Onnes.

Een aantal bewoners van Vosbergen is van regionale en zelfs nationale betekenis geweest in Nederland en het Verenigd Koninkrijk:

  • Gijsbert Frederik Arnold Willem baron van Dedem, heer van Vosbergen (1776-1837), lid van de Ridderschap van Gelderland en dijkgraaf van Veluwe.
  • Willem Karel baron van Dedem, heer van Vosbergen (1838-1895), lid Tweede Kamer der Staten-Generaal en minister van Koloniën.
  • William Edward Hartpole Lecky (1838-1903), echtgenoot van Catharina Elisabeth Boldewina barones van Dedem, lid van het Britse Lagerhuis en eminent historicus.
  • Catharina Elisabeth Boldewina barones van Dedem (1842-1912), hofdame en vriendin van Koningin Sophie.
  • Heike Maarten Albert Kamerlingh Onnes (1924-2001), echtgenoot van Geertruid Agnes Kamerlingh Onnes née barones van Dedem, jarenlang algemeen secretaris van de Stichting tot Behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen (PHB).

Mr. Heike Maarten Albert Kamerlingh Onnes (1924-2001), echtgenoot van Geertruid Agnes Kamerlingh Onnes née barones van Dedem, heeft zich sinds 1973 als algemeen secretaris van de Stichting Castellum Nostrum, vanaf 1981 Stichting tot Behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen (PHB) geheten, jarenlang ingezet voor dit unieke historische erfgoed en zette dit actief op de kaart bij de ministeries van Financiën, Landbouw en Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk.

Hij zag in de historische particuliere buitenplaatsen een manier van leven die langzaam aan het uitsterven was. Dit constateerde hij nuchter, maar hij betreurde wel de versnippering van bezit en de verdeling van kostbare interieurs. Buitenplaatsen werden zo ontmanteld en de huizen werden lege schillen. Aanleiding voor de oprichting van de PHB was de aftrekpost voor onderhoud begin jaren zeventig. “De eigenaren van monumentale huizen beseften dat dat de ondergang was”, aldus Kamerlingh Onnes in een interview in 1987. Hij kan als de grote voortrekker op het gebied van het behoud van particuliere buitenplaatsen gezien worden en heeft dit erfgoed prominent op de kaart gezet.

Daarnaast was hij sinds 1985 President of the Executive Committee of the Union of European Historic Houses Associations. In deze Europese organisatie verbonden zich 14 eigenarenorganisaties, waaronder PHB, met 20.000 particuliere historische buitenplaatsen, 200.000 ha. historische tuinen en parken en 5 miljoen ha. historisch landschap bestaande uit bossen, water en landbouwgronden.

Link naar de webpagina van kasteel Vosbergen voor meer informatie: www.kasteelvosbergen.nl

Afb. 2. Mr. H.M. Kamerlingh Onnes bij kasteel Vosbergen. Foto met dank aan GPD/Nieuwsblad van het Noorden.