Zaterdag 14 januari: Winterevent Huys ten Donck

Afb. 1. Winterevent op Huys ten Donck.
Afb. 1. Winterevent op Huys ten Donck.

Zaterdag a.s. vindt er op Huys ten Donck in Ridderkerk bij Rotterdam een groot Winterevent plaats met vele activiteiten op het gebied van kunst en cultuur voor jong en oud. Er zijn kunstexposities, muzikale optredens, kinderen kunnen op Shetlandpony Bertus rijden of Mangalitsa varkentjes aaien, en nog veel meer.

Huys ten Donck is eeuwenoud familiebezit van de familie Groeninx van Zoelen. Het huis kwam in 1702 door het huwelijk van Catharina van Zoelen met mr. Cornelis Groeninx in het bezit van deze Rotterdamse regentenfamilie. Hun zoon kreeg de achternaam van zijn moeder toegevoegd en drie generaties later werd een telg in de Nederlandse adel verheven met de titel van baron bij eerstgeboorte en het predikaat van jonkheer voor de overige nakomelingen. Het huidige huis werd door mr. Otto Groeninx van Zoelen (1704-1758) gebouwd en heeft een buitengewoon fraai interieur met rijk stucwerk.

Jonkvrouwe Catharina Groeninx van Zoelen is de jongste generatie Groeninx van Zoelen op Huys ten Donck en bewoont met haar echtgenoot en twee kinderen een deel van het huis. Catharina voert namens ANBI Stichting Het Huys ten Donck, opgericht in 1978, het dagelijkse bestuur (onbezoldigd).

Meer weten over Huys ten Donck en het Winterevent? Kijk dan op http://huystendonck.wixsite.com/activiteiten.

Afb. 2. Jonkvrouwe Catharina Groeninx van Zoelen heet u welkom op Huys ten Donck.
Afb. 2. Jonkvrouwe Catharina Groeninx van Zoelen heet u welkom op Huys ten Donck.