Zeeuws Veilinghuis 22 en 23 nov.: Asian Art en Indonesian Art veilingen

Afb. 1. Een terrine met het wapen van New British East India Company. Foto met hartelijke dank aan het Zeeuws Veilinghuis.

Op 22 en 23 november zijn er bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg drie veilingen met Aziatica en Indonesian Art, waaronder porselein met familiewapens en schilderijen door Willem Jan Pieter van der Does. Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor de online catalogi om te zien wat er verder geveild wordt op https://connect.invaluable.com/zeeuws/

Op 22 november vindt de Exclusive Items veiling plaats. Lot 48 betreft een terrine van de New British East India Company met een wapenafbeelding.  Dergelijke terrines maakten deel uit van grote serviezen, die speciaal op bestelling werden gemaakt, waarbij het familiewapen prominent in beeld werd gebracht. In dit geval gaat het om het wapen van de New British East India Company. De Latijnse spreuk eronder betekent: By the Command of the King and Parliament of England. De terrine wordt getaxeerd op 1000-1200 euro.

Op 23 november vinden de Asian Art en Indonesian Art online veilingen plaats. Lot 513 betreft een ‘Indonesisch landschap’ door Willem Jan Pieter van der Does (1889-1966). Tot de Nederlandse adel behoort het geslacht Van der Does, waaruit in de jaren 1815, 1817, 1827 verschillende leden werden verheven in de Nederlandse adel. De stamvader van deze familie is Simon van der Does, die in 1565 schout van Den Haag was. Dat overeenkomst in achternaam geen verwantschap met deze adellijke familie hoeft te betekenen, laat nader onderzoek zien: de oudst bekende voorvader van Willem Jan Pieter van der Does is Jan Klaasse van der Does, die in 1707 in Katwijk aan de Rijn in het huwelijk trad met Adriaantje Kornelis Veldgroen.

Hoewel niet verwant aan het adellijke geslacht Van der Does, is Willem Jan Pieter van der Does een mooi voorbeeld van de neerslag van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië in de vorm van kunst. Dit zie je tot op heden terug in de grote hoeveelheid Indonesische kunst in Nederland, waarvan het merendeel geveild wordt bij het Zeeuws Veilinghuis.

Het schilderij wordt getaxeerd op 600-800 euro.

Benieuwd naar wat er verder bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg geveild wordt? Kijk dan in de online catalogi op https://connect.invaluable.com/zeeuws/

Afb. 2. Indonesisch Landschap door Willem Jan Pieter van der Does. Foto met hartelijke dank aan het Zeeuws Veilinghuis.