Uit zicht op zee: een boek met vitaminen voor de geest

Afb. 1. Jonkheer Tjardus van Citters met zijn goede vriend minister-president Mark Rutte bij de boekpresentatie.

Jonkheer drs. Tjardus van Citters (55) studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is consultant en interim manager in communicatie, media en marketing. Hij doet dit vanuit zijn eigen onderneming Message Across en is daarnaast associate senior advisor bij Roland Berger en MSL (Publicis). Bovendien begeleidt Van Citters bestuurders/directeuren in hun personal branding en loopbaan.

Op 19 november werd in de Hermitage Amsterdam zijn boek ‘Uit zicht op zee’ gepresenteerd. Een van de toespraken was van premier Mark Rutte, die voor het eerst iets kwam vertellen over hun vriendschap. De gesprekken samen leiden wel eens tot quotes die gebruikt worden in campagnes en voor het boek was Mark Rutte weer bereid om een tekst voor de achterkant te schrijven. AiN sprak Tjardus van Citters over zijn boek.

Hoe is het idee voor dit boek ontstaan?
“Mijn hele leven al vind ik het heerlijk om met taal bezig te zijn. Om te ‘spelen met tekst’.
In 2014 ben ik spontaan begonnen om losse quotes, een gedicht en korte verhalen op te schrijven.” Daarna kwam het vanzelf in een stroomversnelling: “Door bij iedere ingeving productief te zijn en weer wat toe te voegen aan een verzameling die organisch mocht groeien. Later kwam de gedachte dat het mooi was om er een echt boek van te maken – toch de droom van veel mensen?”

Reflecteren en schrijven op locatie
Over de titel van het boek zegt Tjardus van Citters: “‘Uit zicht op zee’ staat voor een man die vanuit de eenzaamheid schrijft. Iemand die uit zicht is. Los van alle conventies en die zich niet bij voorbaat al laat leiden door angst over reacties. In werkelijkheid ben ik 1 week per jaar op mooie plekken voor kunst, reflectie en om te schrijven. Dan mijmer ik in bijvoorbeeld Kaapstad, Coimbra of Lucca. In mijn boek staat daarom ook een wereldkaart met alle locaties.”

U noemt het een boek met vitaminen voor de geest met onder meer wijsheden. Welke wijsheden heeft u van huis uit meegekregen? Is er een gevleugelde familiespreuk?
“Die wijsheden en ‘vitaminen voor de geest’ zijn een oordeel van de uitgever/distributeur. In een van oorsprong Zeeuws geslacht gaat het natuurlijk over zuinigheid. In mijn gezin is daar gelukkig bijgekomen dat, als je het aardig doet, je ook mag genieten. De familiespreuk ‘een matig mens is zijn vrijheid waard’ resoneert bij ons niet zo.”

Met zijn boek wil Tjardus zijn kinderen ook wat meegeven, of zoals hij het zelf verwoordt: “Om af en toe wat groots te doen. De presentatie was bewust in Hermitage aan de Amstel, met bijzondere sprekers en een video waarin het boek werd gepresenteerd. Hieraan was weken gewerkt. Mijn gasten mochten exclusief naar de tentoonstelling ‘Hollandse Meesters’. Mijn kinderen hoeven geen boek te schrijven, maar ik nodig ze wel uit om er iets van te maken! Bescheidenheid is prachtig, in doorgeslagen vorm echter leidt het tot passiviteit. Onze vier kinderen mogen straks ‘best eens op een podium springen’.”

Afb. 2 Minister-president Mark Rutte, Tjardus van Citters met echtgenote Telma en v.l.n.r. hun kinderen Linde, Florian, Didier en Alexander.

Regie houden
Het boek noemt hij een neerslag van zijn leven, waarin sommige gebeurtenissen een grote impact hadden: “Ik ben erg bevoorrecht, in veel opzichten. In mijn familie is daarnaast ook aanzienlijk verdriet. Vlak voor mijn geboorte hebben mijn ouders maar liefst twee kinderen verloren. Zoiets werkt generaties door. Zelf probeer ik altijd de draai te maken naar het positieve en regie houden over eigen leven is een belangrijk thema. Op het gedicht hierover, ‘architect van een dag’ in mijn boek , ben ik stiekem een beetje trots.”

Stel: er komt over twintig jaar een herziene druk. Wat voor hoofdstuk hoopt u dan nog te kunnen toevoegen? “Het boek is eigenlijk wel compleet want het gaat juist over alle fases van het leven. De laatste fase is bewust optimistisch ‘symfonie finale’ genoemd. De ‘intermezzo’s’ tussendoor gaan over herkenbare karakters die (te) veel invloed hebben op ons leven.”

En op de vraag of er nog plannen zijn voor een nieuw boek zegt hij lachend: “Nee… er zijn zelfs plannen voor drie boeken: een vergelijkbaar boek als ‘Uit zicht op zee’, een roman en er komt een boek over een hele bijzondere samenwerking met een cliënt.

Benieuwd geworden naar het boek van Tjardus van Citters? Kijk dan op WBooks voor meer informatie en bestelmogelijkheid: https://wbooks.com/winkel/lifestyle-cadeaus/zicht-op-zee/.

Link naar een boekrecensie: https://lees.bol.com/nl/article/recensie-uit-zicht-op-zee

Of kijk en luister naar het volgende filmpje over ‘Uit zicht op zee’, dat speciaal voor de boekpresentatie werd gemaakt: