Zomertip: t/m 28 augustus in Fulda ‘Design & Dynasty, 250 Jahre Hofleben Oranien-Nassau’

Afb. 1. Schloss Fulda, waar de latere Koning Willem I in de jaren 1802-1806 resideerde.

In 1795 vluchtte Stadhouder Willem V met zijn gezin naar Engeland en nam met zich mee wat hij kon redden, maar de rest van zijn bezit bleef achter en werd geroofd door de Fransen: zo verdwenen schilderijen uit zijn bezit naar Frankrijk en zelfs de twee olifanten uit zijn dierentuin op Het Loo werden als buit meegenomen naar Parijs.

Afb. 2. Op deze tentoonstelling is een groot aantal miniaturen uit de Koninklijke Verzamelingen te zien. Deze zijn nu voor het eerst publiek te bewonderen. Hier v.l.n.r. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana, op jongere leeftijd.

Zijn zoon, de latere Koning Willem I, bezocht in 1802 Napoleon (op dat moment eerste consul van Frankrijk en in 1804 Keizer) en probeerde eerste consul van de Republiek te worden. Het pakte anders uit: hij kreeg als compensatie voor de verloren gegane familiebezittingen de voormalige prinsbisdommen Fulda, de abdij Corvey, de abdij Weingarten en de rijksstad Dortmund. Als Vorst van Fulda, Graaf van Corvey, Weingarten en Dortmund regeerde Willem in de jaren 1802-1806 over deze gebieden en leerde hier het ambacht – zo zou men kunnen zeggen. Hij vernieuwde het onderwijs, voerde nieuwe ambtskostuums in, verleende audiëntie aan zijn onderdanen om te horen wat zij nodig hadden, bevorderde technische innovaties en tegen wanbeheer, fraude en misstanden trad hij voortvarend op.

Afb. 3. Tafelstukken uit de Koninklijke Verzamelingen in de barokke pracht van Schloss Fulda.

In 1806 verklaarde Pruisen de oorlog aan Napoleon en Willem koos partij tegen Napoleon. Het kostte hem zijn troon, want Napoleon nam hem zijn gebieden af. Pas in 1813 zou Willem weer tot de troon geroepen worden en werd hij door het Driemanschap van 1813 (Gijsbert Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold Graaf van Limburg Stirum) per brief uitgenodigd om als soeverein vorst de regering van Nederland op zich te nemen.

Afb. 4. Een broche met hangers en armband van geelgoud en amethisten door Mellerio dits Meller uit de Koninklijke Verzamelingen.

Over zijn jaren in Fulda is nog t/m 28 augustus een geweldige tentoonstelling te zien: in het barokke stadspaleis van Fulda, waar Willem vier jaar resideerde, zijn schilderijen, meubels, voorwerpen en juwelen uit onder meer Koninklijk bezit te zien, die samen getoond worden met hedendaagse kunst, design en mode uit Nederland. Mocht u nog gelegenheid hebben om te gaan kijken, ga dan vooral. Niet alleen deze zeer fraai vormgegeven tentoonstelling, maar ook de stad Fulda is een aanrader om te bezoeken. Het erecomité van aanbeveling bestaat vanuit Nederlandse zijde uit: Hare Excellentie mevrouw mr. Martine van Loon-Labouchere, grootmeesteres hon. van H.M. Koningin Beatrix en Z.M. Koning Willem-Alexander, mr. Frederik Willem graaf van Hogendorp, die een nakomeling is van voornoemde Gijsbert Karel van Hogendorp, en dr. Jeroen Koch, auteur van de biografie over Koning Willem I.

Afb. 5. twee jurken ontworpen door Jan Taminiau.

Mocht u geen gelegenheid meer hebben, dan kunt u ook donateur worden van de stichting Adel in Nederland: voor 17,50 euro per jaar ontvangt u vier keer per jaar ons digitale magazine boordevol adellijk nieuws en adellijke verhalen. In het komende magazine staat onder meer een uitgebreid fotoverslag van deze unieke tentoonstelling. Mail voor meer informatie over het donateurschap naar info@adelinnederland.nl.

Link naar meer informatie over deze tentoonstelling: https://fulda2022.de/nl/homepage/

Afb. 7. Speciaal voor deze tentoonstelling ontwierpen studenten van de Meesteropleiding Coupeur deze historische kostuums onder leiding van Roger Gerards.