Zomertip t/m 31 juli 2022: tentoonstelling in Essen ‘Eine Klasse für sich. Adel an Rhein und Ruhr’.

Afb. 1. Copyright: Ruhr Museum, Foto: Deimel + Wittmar

Nog t/m zondag 31 juli is in het Ruhr Museum in Essen deze tentoonstelling te zien, waarvoor een grote hoeveelheid objecten uit adellijk bezit bijeengebracht is.

Meer dan 800 objecten uit zo’n 160 musea, archieven, bibliotheken en privécollecties zijn te zien. Samen hebben ze een verzekeringswaarde van bijna 30 miljoen euro. Vele adellijke families stelden bruiklenen ter beschikking die nog nooit eerder zijn tentoongesteld: portretten van hun voorouders en andere schilderijen, servies van kostbaar zilver en porselein, evenals glazen bekers en verzamelobjecten, die tot op de dag van vandaag in familiebezit zijn gebleven. Documenten, stambomen en geïllustreerde boeken uit de adellijke bibliotheken, waarvan sommige dateren uit de 16e eeuw, geven inzicht in hun vroegere wereld.

In de grote zaal vertelt de tentoonstelling de duizendjarige geschiedenis van de adel vanaf het begin in de vroege middeleeuwen tot nu. In de zijkamers toont het de wereld van de adel en hun verschijnselen, die mensen tot op de dag van vandaag fascineren.

Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de prachtige wapenrusting van hertog Wilhelm V van Jülich-Kleve-Berg uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen, belangrijke cultuurschatten van adellijke vrouwen uit de schatkamer van de kathedraal van Essen, het portret van de Essense abdis Franziska Christine, waardevolle wandtapijten, maar ook een leeuwenhuid uit het voormalige leeuwenpark van de graaf van Westerholt in Gelsenkirchen. Het tentoonstellingsaanbod strekt zich uit van de middeleeuwen tot heden en bestrijkt het hele spectrum van kunst- en cultuurgeschiedenis.

Kijk voor meer informatie (met o.a. een filmpje!) op https://ruhrmuseum.de/ausstellungen/aktuell/eine-klasse-fuer-sich-adel-an-rhein-und-ruhr

Afb. 2. Copyright: Ruhr Museum, Foto: Deimel + Wittmar