Zondag 21 oktober Belledag op Slot Zuylen: maak kans op 2 gratis kaarten!

Afb. 1. Slot Zuylen – het kasteel waar Belle van Zuylen eens woonde en dat zondag 21 oktober de locatie is voor de jaarlijkse Belledag.

Aanstaande zondag, 21 oktober, vindt de Belledag plaats op Slot Zuylen. Jaarlijks wordt de belangrijkste historische bewoonster Belle van Zuylen met een feestelijke Belledag geëerd.

Afb. 2. De schrijfster Belle van Zuylen, die voluit Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken heet en opgroeide op Slot Zuylen. Portret door Guillaume de Spinny met hartelijke dank aan Slot Zuylen.

Belle van Zuylen staat bekend als vooruitstrevend schrijver en denker met nog altijd actuele ideeën. Belles verlichte ideeën botsten vaak met de traditionele opvattingen van haar familie en stand. Ze volgde colleges natuurkunde aan de Utrechtse Universiteit (want echt studeren mochten vrouwen niet) en ze kreeg privé-lessen wiskunde. Naast schrijven, studeren en filosoferen hield Belle zich bezig met tekenen, componeren en tuinieren. Tegenwoordig wordt Belle door menigeen beschouwd als achttiende eeuwse feminist die volledig tegen de gevestigde gewoontes in ging.

Tijdens de Belledag is er een gevarieerd programma met Belle-rondleidingen door het slot. De lezing door Margriet Lacy-Bruijn gaat nader in op de verlichte ideeën van Belle en in hoeverre zij er in geslaagd is haar ideeën daadwerkelijk te verwezenlijken. Ook zal de invloed van Belle op (mannelijke) tijdgenoten aan bod komen.

Het programma is als volgt:
14.00 – 15.00: Lezing ‘Belle van Zuylen: Onafhankelijk – in hoeverre en tegen welke prijs?’ door Margriet Lacy-Bruijn
15.00 – 16.00: Koffie/thee in Koetshuis (op eigen kosten)
16.00 – 17.00: Concert: ‘Rebels en Beminnelijk’

Wilt u kans maken op twee gratis kaarten? Stuur dan een mail naar info@adelinnederland.nl. Meedoen kan tot vrijdag 19 oktober 24.00 uur. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Meer informatie over de lezing en het concert kunt u vinden op de website van Slot Zuylen: www.slotzuylen.nl/agenda/2018/belledag-lezing-en-concert/