Zwaardvechttoernooi op Hernen

Afb. Zwaardvechten tegen de achtergrond van kasteel Hernen – hier vonden in 1968 opnames plaats voor de televisieserie Floris. Foto met hartelijke dank aan Geldersch Landschap & Kasteelen.

Bij het onderwerp adel denk je al snel aan ridders en riddergevechten. Op zondagmiddag 14 juli 2019 is er gelegenheid om nu in het echt te zien hoe dat vechten in de praktijk ging en zal er voor kasteel Hernen veel wapengekletter te horen zijn. Zwaardvechtscholen uit heel Nederland organiseren dan een toernooi op de historische gronden van kasteel Hernen. Er wordt gevochten volgens historische regels en zwaardvechttechnieken, maar men draagt wel een moderne schermuitrusting ter bescherming.

De bezoekers krijgen tijdens het toernooi uitleg over deze historische vechtsport en zullen getuige zijn van spannende partijen. Daarnaast zullen er leden van verschillende zwaardvechtscholen aanwezig zijn om u voor te lichten over hun sport, die gebaseerd is op historische documenten, zij beoefenen hun sport zoals in het verre verleden. Kijk voor meer informatie op www.hemabond.nl

Kasteel Hernen was eeuwenlang in het bezit van bekende adellijke geslachten, zoals het geslacht Van Wijhe. In 1680 werd het verkocht aan het Belgische adellijke geslacht Van Steenhuis en vererfde daarna in de vrouwelijke lijn op de adellijke geslachten De Béthune en D’Hust, die ook in België woonden. In 1883 kocht Anna Mathilde Vriese douairière jonkheer mr. Cornelis Jacob Arnold den Tex, het kasteel en haar dochter jonkvrouwe Anna Mathilde den Tex, gehuwd met Adriaan Jacob Paul Metelerkamp van Bronkhorst, schonk in 1940 het kasteel met tuin aan de Stichting “Vrienden der Geldersche kasteelen”.

Let op: deze activiteit gaat alleen door bij droog weer!

Aanvang en Tijd: zondag 14 juli van 13.00-17.00 uur (zwaardvechten alleen bij droog weer).

Entree: Zwaardvechten is gratis voor het kasteel te bekijken.
Entree kasteel: € 8,50 voor volwassenen en kinderen 6 t/m 12 jaar € 5,00 Donateurs GLK/Museumkaart-houders gratis

Adres: Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen.

Meer informatie: kasteelhernen@glk.nl of kijk voor bezoekmogelijkheden op https://hernen.glk.nl/