Lezingen

In de afgelopen jaren gaf AiN de hierna volgende lezingen. Wanneer u geïnteresseerd bent in één van deze lezingen of wilt informeren naar de mogelijkheid van een andere lezing over adel waarin uw of een andere adellijke familie centraal staat, dan kunt u contact opnemen via info@adelinnederland.nl.

‘De familie Van Boecop, een familie van officieren’, lezing bij de overdracht van de portretten van het echtpaar Van Boecop-Valette aan Museum Elburg, in Museum Elburg in Elburg, 12 januari 2019.

Verarmde adel op De Cloese, feit of fictie?’, lezing ter gelegenheid van de boekpresentatie ‘De Cloese. Havezate aan de Berkel’, in het Stadshuus in Lochem 15 december 2018.

Adel in beeld op het Hof van Heeckeren’, lezing bij de tentoonstelling ‘Adel in beeld’ in het Stedelijk museum Zutphen, Hof van Heeckeren, bij de excursie voor de Stichting Adel in Nederland, Zutphen 29 september 2018.

De Ridderschap van Zutphen & de geslachten Van Westerholt, Van der Capellen, Schimmelpenninck van der Oye en Van Heeckeren‘, lezing bij de tentoonstelling ‘Adel in beeld’ in het Stedelijk Museum Zutphen, Hof van Heeckeren, voor Vacantieplan Feriae Musae, Zutphen 13 september 2018.

‘Amsterdamse regentenfamilies en hun continuïteit binnen de Nederlandse adel’, lezing voor de Ridderschap van Holland, Dordrechts Museum, Dordrecht, 16 juni 2018.

Het Hof van Heeckeren: dynastieke representatie van een adellijk geslacht’, lezing bij de tentoonstelling ‘Adel in beeld’ in het Stedelijk Museum Zutphen, Hof van Heeckeren, Zutphen, 13 juni 2018.

‘De dynastieke ontwikkeling van het geslacht Van Heeckeren: van kasteel Ruurlo naar het Hof van Heeckeren’, lezing voor de Geschiedenisclub Vorden, Vorden 27 februari 2018.

De familie Van Haersolte. De lotgevallen van een adellijk geslacht‘, lezing voor PCBO afdeling Dalfsen, Dalfsen 12 februari 2018.

‘Groninger jonkers & borgen’, inleiding op de tentoonstelling ‘Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800’ in het Groninger Museum, lezing voor de Stichting Adel in Nederland, ‘t Feithhuis, Groningen 26 augustus 2017.

‘De familie Bentinck in het licht van de Nederlandse adel: een Europese familie?‘, lezing op de donateursdag van de Stichting Archivariaat Bentinck-Schoonheten, huis Schoonheten 27 mei 2017.

‘Henriëtta Dorothea Maria gravin van Reede née Hope en haar familie, het kleurrijke verhaal bij haar portret op de bovengalerij’, niet geëffectueerde lezing voor de vrijwilligers van kasteel Amerongen, Amerongen voorjaar 2016.

‘De familie Van Heeckeren op de Wiersse en het echtpaar Storm van ‘s Gravesande-Van Heeckeren van Waliën op Den Bramel’, lezing voor de Oudheidkundige Vereniging ‘Oud Vorden’, Vorden 26 november 2014.

‘De familie Schimmelpenninck in het perspectief van andere grafelijke families’, lezing voor de Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis, Diepenheim 2 november 2013.

‘Van Heeckeren op de Nettelhorst en hoe het hen verging na de verkoop van de Nettelhorst’, lezing voor het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem, Zwiep 23 oktober 2013.

‘Van Amsterdamse regenten tot Nederlandse adel’, lezing voor de Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis, Amsterdam 18 en 19 mei 2013.

‘200 jaar Inhuldigingen: rituelen en regalia’, lezing als voorbereiding op de Inhuldiging op 30 april 2013 op het Vechtdal College, Hardenberg, 25 april 2013