‘Oorlogsouders’ door Isabel barones van Boetzelaer: boekpresentatie

Afb. 1. Isabel barones van Boetzelaer tijdens haar toespraak.
Afb. 1. Isabel barones van Boetzelaer tijdens haar toespraak.

Onlangs vond in het Goethe-Instituut in Amsterdam de boekpresentatie plaats van ‘Oorlogsouders’, waarin Isabel barones van Boetzelaer vertelt over het oorlogsverleden van haar Nederlandse vader en Duitse moeder – een boeiend en ontroerend verhaal, waarin goed en fout aan beide zijden door elkaar heenlopen.

Afb. 2. Ingrid barones van Boetzelaer née Freiin von der Recke luistert geroerd naar de toespraak van haar dochter.
Afb. 2. Ingrid barones van Boetzelaer née Freiin von der Recke luistert vol aandacht naar de toespraak van haar dochter.

Isabel van Boetzelaer vertelde in haar openingstoespraak over de totstandkoming van haar boek (zie het filmpje hiervan onderaan dit bericht) en overhandigde hierna het eerste exemplaar aan journalist, auteur en programmamaker Ad van Liempt.

Hij zei over het boek onder meer: “Persoonlijk ben ik toch het meest getroffen door het inzicht dat de lezer krijgt in de persoon van Willem van Boetzelaer, vanuit het perspectief dat uitgesproken zeldzaam is: de dochter die zich afvraagt hoe haar vader heeft kunnen doen wat hij gedaan heeft” en “Ze maakt door haar reis naar het verleden van haar vader duidelijk wat de kern van de Duitse bezetting voor veel mensen is geweest: betrekkelijk kleine oorzaken konden onmenselijk grote gevolgen hebben. Fouten gemaakt in de adolescentie dreunen nog volop door in de ouderdom (…) en dat vind ik de grootste verdienste van het boek ‘Oorlogsouders’: het inzicht hoe in een oorlog de verhouding tussen oorzaak en gevolg volledig uit het lood wordt geslagen.”


Hierna sprak de moeder van Isabel van Boetzelaer, Ingrid barones van Boetzelaer née Freiin von der Recke, die levensherinneringen ophaalde en afsloot met: “Dit boek geeft enige indruk hoe jonge mensen op een bepaald ongelukkig moment een noodlottige beslissing nemen en hoe hun leven ook na strafvervolging getekend blijft, ook voor de familie. Ziet u dit boek gewoon als een tijdsdocument.”

‘Oorlogsouders’ is zondermeer een aanrader vanwege het indringende verhaal, maar het kan ook gelezen worden in het perspectief van keuzes maken nu, in onze tijd, in een zich snel veranderende wereld. 

Wilt u de werkzaamheden van AiN ondersteunen en donateur worden?
De Stichting Adel in Nederland heeft als doel het digitaal aanbieden van informatie over adel in Nederland in de ruimste zin. Voor € 17,50 per jaar kunt u donateur worden, ontvangt u zes keer per jaar het digitale magazine en steunt u ons in onze werkzaamheden. AiN heeft de cultuele ANBI-status en daardoor kunt u als donateur bij de opgave voor de inkomstenbelasting giftenaftrek krijgen. Meer weten en opgeven als donateur? Stuur dan een mail naar
nieuwsbrief@adelinnederland.nl.

Download hier ter kennismaking gratis het februari-nummer: www.adelinnederland.nl/wp-content/uploads/2017/02/AiN_magazine_jaargang1_nummer1.pdf. Deze maand wordt aan de donateurs het april-nummer toegestuurd, dat ook dit keer weer boordevol informatie staat.