Binnen kijken in huis Barnaart

Afb. 1. Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht nr. 7 in Haarlem.
Afb. 1. Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht nr. 7 in Haarlem.

Jonkheer Willem Philip Barnaart, heer van Bergen, Zandvoort en Vogelenzang (1781-1851) liet in de jaren 1804-1807 in Haarlem voor 397.000 gulden een indrukwekkend grachtenpaleis bouwen door de destijds toonaangevende Amsterdamse stadsarchitect Abraham van der Hart. Het huis heeft een zeer verfijnd interieur met onder meer een voor die tijd uiterst modieuze zaal in Etrurische stijl, met daarnaast een Marmerzaal en een Gouden Zaal met wandbespanningen, imitatiemarmer en schilderingen uit de klassieke oudheid. Het interieur wordt beschouwd als behorende tot het best bewaarde interieur uit de Franse Tijd. Vereniging Hendrick de Keyser is thans eigenaar van het pand en heeft het zorgvuldig gerestaureerd. Op zaterdag 28 mei jl. was het huis opengesteld en AiN ging voor u kijken. Overigens zoekt men voor de restauratie van de laatste onderdelen, de bovendeurstukken, nog donateurs, zie: www.voordekunst.nl/projecten/4531-red-de-bovendeurstukken-van-barnaart.

Afb. 2. De Etrurische Kamer in Huis Barnaart.
Afb. 2. De Etrurische Kamer in Huis Barnaart.
Afb. De Gouden Zaal in Huis Barnaart.
Afb. 3. De Gouden Zaal in Huis Barnaart.
Afb. 4. De Gouden Zaal in Huis Barnaart.
Afb. 3. De Gouden Zaal in Huis Barnaart.
Afb. Doorkijkje vanuit de Erkerzaal met imitatiemarmer van gepolijst stucwerk naar de Gouden Zaal.
Afb. 5. Doorkijkje vanuit de Marmerzaal met imitatiemarmer van gepolijst stucwerk naar de Gouden Zaal.
Afb. Jonkheer Willem Philip Barnaart (1806-1848) rn echtgenote Helena Christina Georgetta Barnaart née Bekkers (1812-1869). Hij was een zoon van de bouwheer en beide portretten hangen in de dagelijkse eetkamer.
Afb. 6. Jonkheer Willem Philip Barnaart (1806-1848) en echtgenote Helena Christina Georgetta Barnaart née Bekkers (1812-1869). Hij was een zoon van de bouwheer en beide portretten hangen in de dagelijkse eetkamer.
Afb. 7. De dagelijkse eetkamer met Italiaanse marmeren schoorsteenmantel van de firma Franzi.
Afb. De achterzijde van Huis Barnaart.
Afb. 8. De achterzijde van Huis Barnaart.