Binnenkijken op kasteel Rechteren

Afb. 1. De deelnemers aan Meer dan Goud op het bordes voor kasteel Rechteren. V.l.n.r. Hans van Breukelen, Leontien van Moorsel, Erben Wennemars, Kim Lammers, Elis Ligtee en Bas van Goor. © EO/Ruben Timman.

Kasteel Rechteren in Dalfsen is het enige kasteel in Nederland dat nog steeds bewoond wordt door de familie met dezelfde naam als het kasteel: de graven Van Rechteren Limpurg. Het kasteel is echter niet voor bezoek toegankelijk. Voor het programma ‘Meer dan Goud’ van de EO heeft Christiaan graaf van Rechteren Limpurg echter de deuren van het kasteel wijd opengezet.

In zes afleveringen komen zes oud-topsporters in beeld: Leontien van Moorsel, Erben Wennemars (woonachtig en Dalfsen en naar eigen zeggen bevriend met de bewoners), Bas van de Goor, Hans van Breukelen, Kim Lammers en Elis Ligtlee. Zij deden alles om de beste te worden én te blijven. Samen maken ze de balans op: wat hebben de medaille(s) en de topsport hen opgeleverd, gekost en geleerd? En wat bleek uiteindelijk meer waard dan goud?

De opnames vonden plaats in en om het kasteel. Zo zijn er beelden te zien in de recent gerestaureerde blauwe tuinkamer, maar ook in de imposante grote Ridderzaal met de eikenhouten betimmeringen, waarin familieportretten zijn opgenomen. Link naar een foto van de blauwe tuinkamer: https://www.dalfsennet.nl/nieuws/332697/kasteel-rechteren-zal-niet-voor-het-publiek-worden-opengesteld.html#

Vanavond is om 21.35 uur op NPO 1 aflevering 2 te zien met hockeyinternational Kim Lammers.

Afb. 2. Kasteel Rechteren in Dalfsen: eeuwenoude adellijke bouwgeschiedenis.