Boekennieuws: ‘Die Abenteuer des Grafen Friedrich Reinhard von Rechteren-Limpurg im Mittelmeer und im Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg 1770 bis 1782’

Afb. 1. De voorkant van het boek.
Afb. 1. De voorkant van het boek.

Jaren geleden vond archivaris Jesko Graf zu Dohna een klein, onooglijk boekje in het Fürstlich-Castell’schen Archiv, dat bij nadere beschouwing de memoires van Friedrich Reinhard graaf van Rechteren Limpurg (1752-1842) bleek te bevatten, die in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog onder Washington meevocht. Nu twintig jaar later is op basis hiervan een boek verschenen, waaraan hij samen met dr. Hans-Peter Baum en Jane A. Baum werkte.

Frederik Reinhard Burchard Rudolf graaf van Rechteren Limpurg werd geboren in 1752 op kasteel Rechteren in Dalfsen. Door het huwelijk van zijn grootvader met een Duitse erfdochter had de familie veel bezit in Sommerhausen en in Markt Einersheim, en hier groeide hij de eerste jaren op. Na de dood van zijn vader, hij was toen twee jaar, keerde zijn moeder met hem en zijn oudere broer terug naar Nederland en hier bezocht hij de Latijnse school, om vervolgens aan de universiteit van Utrecht te gaan studeren. Hierna volgde hij een opleiding als zeeofficier en maakte als kadet een vloottocht tegen Noordafrikaanse piraten in de Middelandse Zee mee.

Vervolgens maakte hij de overstap naar de Franse marine en werd als stafofficier in een regiment opgenomen, dat naar Amerika voer om hier de Amerikaanse kolonisten in hun strijd tegen Engeland te ondersteunen. In 1781 nam hij onder Washington deel aan de beslissend slag om Yorktown, die de Verenigde Staten de onafhankelijkheid bezorgde.

Afb. 2. Frederik Reinhard Burchard Rudolf graaf van Rechteren Limpurg (1752-1842) en zijn tweede echtgenote Augusta Eleonora Prinses zu Hohenlohe-Kirchberg (1782-1847).
Afb. 2. Frederik Reinhard Burchard Rudolf graaf van Rechteren Limpurg (1752-1842) en zijn tweede echtgenote Augusta Eleonora Prinses zu Hohenlohe-Kirchberg (1782-1847).

Na terugkeer in Duitsland vestigde hij zich op zijn Duitse bezittingen en huwde in 1783 Friederike Antoinette Karoline des H.R. Rijksgravin von Giech und Wolfstein (1765-1798) en hertrouwde na haar overlijden in 1807 met Augusta Eleonora Prinses zu Hohenlohe-Kirchberg (1782-1847). Nadat zijn bezittingen in 1806 deel gingen uitmaken van het Koninkrijk Beieren werd hij benoemd tot generaal-majoor van de Würzburger Landwehr. Hij overleed hoogbejaard in 1842 kort voor zijn negentigste verjaardag.

Dat zijn memoires bewaard zijn gebleven, mag een wonder heten, want een groot deel van het belangrijke familiearchief van deze Duitse tak van de Van Rechterens ging in 1945 in kasteel Wässerndorf bij het binnentrekken van Amerikaanse troepen in vlammen op. Hoe deze memoires in het Vorstelijk Castell Archief beland zijn, is onbekend, maar door dit toeval kunnen we nu door een Nederlandse ooggetuige de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog van dichtbij meemaken.

Bij de boekpresentatie was nakomeling dr. Icho Graf von Rechteren Limpurg Speckfeld aanwezig, die vorig jaar het voorouderlijk slot Sommerhausen terugkocht.

Link naar bestelmogelijkheid: www.spurbuch.de/de/produktleser/product/die-abenteuer-des-grafen-friedrich-reinhard-von-rechteren-limpurg.html.