Boekpresentatie: ‘Rombout Verhulst 1624-1698. Beeldhouwer in de lage landen’

Afb. 1. V.l.n.r. jonkheer ir. Diederik Six, die het eerste exemplaar in ontvangst nam, de auteur Stefan Glasbergen en Frits de Ruyter de Wildt, die het tweede exemplaar in ontvangst nam. Laatstgenoemde is een nazaat van Michiel de Ruyter, wiens grafmonument door Rombout Verhulst vervaardigd werd.

Afgelopen vrijdag vond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de boekpresentatie plaats van ‘Rombout Verhulst 1624-1698. Beeldhouwer in de lage landen’, een boek geschreven door Stefan Glasbergen ter gelegenheid van het 400e geboortejaar van Rombout Verhulst. Verhulst vervaardigde grafmonumenten voor helden als Michiel de Ruyter, maar ook voor adel. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door jonkheer ir. Diederik Six.

Over het boek:
De kunsten beleefden in de Republiek der Verenigde Zeven Nederlanden in de zeventiende eeuw een onbetwistbaar hoogtepunt. Rombout Verhulst (Mechelen 1624 – Den Haag 1698) was in deze periode de belangrijkste beeldhouwer in de Republiek. Deze rijk geïllustreerde biografie geeft een compleet overzicht van zijn werk.

Verhulst genoot zijn opleiding in zijn geboortestad Mechelen. Vervolgens vertrok hij naar Amsterdam, waar hij vooral dankzij zijn werk aan het nieuwe stadhuis (tegenwoordig het Paleis op de Dam) furore begon te maken. Daarna woonde en werkte hij in Leiden en Den Haag. Verhulst was getuige van belangrijke gebeurtenissen in zijn tijd. Hij was lid van het kunstenaarsgilde in Amsterdam toen Rembrandt daar
ook rondliep. Hij leverde werk voor het stadhuis van Amsterdam. Hij kreeg opdrachten uit hand van Johan de Witt en was waarschijnlijk aanwezig toen hij werd vermoord. Hij ontwierp praalgraven voor gesneuvelde zeeofficieren als Maarten Tromp en Michiel de Ruyter.

Dankzij zijn werk ontmoette hij daarnaast vrijwel iedereen die er enigszins toe deed. Het verhaal van Rombout Verhulst gaat daarom niet alleen over zijn uitmuntende artistieke prestaties, maar vormt zeker ook een venster op de bewogen geschiedenis van deze eeuw.

Afb. 2. Het grafmonument voor Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk in Amsterdam door Rombout Verhulst.
Afb. 3. Het grafmonument voor Anna van Ewsum en haar twee echtgenoten in de kerk in Midwolde door Rombout Verhulst.