Karlsbader Wochenende: Europese adel op de dansvloer

Karlsbader Wochenende 2016 k

Afgelopen weekend vond in het aloude, vermaarde kuuroord Karlsbad in Tsjechië een van de meest luisterrijke bal-weekenden van Europa plaats: het Karlsbader Wochenende. Dit bijzondere weekend werd dit jaar voor de twintigste maal georganiseerd onder leiding en op persoonlijke invitatie van de Muncher Oron-Michael Kalkert en staat, met name in Duitstalige landen, bekend als een van de belangrijkste trefpunten van de Europese adel. Voor velen is de locatie van het weekend een bekende; het kuuroord is immers al zeshonderd jaar in trek bij (met name de hoge Duitse) adel vanwege de vermeende heilzame werking van het mineraalwater dat aldaar uit de kalkrijke rotsen sijpelt. Onder de vroegere bezoekers van Karlsbad bevonden zich vele koningen en keizers, waarvan Franz Josef I, de voorlaatste keizer van Oostenrijk-Hongarije, thans de bekendste is. Het huidige weekend steunt dan ook op een lange traditie van adellijk samenkomen, welke gedurende drie dagen, in vele activiteiten tot uitdrukking kwam.

Het weekendprogramma ving dit jaar aan op vrijdagavond met een welkomstdiner voor de zojuist gearriveerde gasten in het Imperial Hotel, in de bergen boven Karlsbad, dat gevolgd werd door een groots vuurwerk dat het begin van het ‘eintanzen’ en daarmee het Karlsbader Wochenende inluidde. Tot diep in de nacht werd in de balzaal van het hotel geoefend in traditionele, en minder traditionele (groeps-)dansen.

Karlsbader Wochenende 2016 a

De zaterdagochtend werden de genodigden echter alweer vroeg verwacht op de besloten tribune, bij de ‘Fruhjahrspreis von Karlsbad’; een paardenrennen die zich qua kledingvoorschriften en locatie kan meten met het bekende Britse Royal Ascot. Aansluitend werd op de tribune van de renbaan een uitstekende lunch gebruikt, die ter plekke voor de genodigden werd bereid. Hierna konden de aanwezige dames deelnemen aan een hoedenwedstrijd en waagden de sportievere heren zich op de renbaan in de jaarlijkse wedstrijd stokpaardenrennen.

In de late middag togen de genodigden terug naar het stadje om zich te verkleden voor het ‘Grand Bal Bohemien’ in de schitterende balzaal van het in 1701 gestichte Grandhotel Pupp; onder andere bekend als locatie waar de James Bond-film Casino Royale werd opgenomen.

Karlsbader Wochenende 2016 jKarlsbader Wochenende 2016 d

Het bal werd voorafgegaan door een vier-gangen diner aan kleine tafels die rondom de dansvloer en boven, onder de zuilengalerij, waren opgesteld. Rond 22:00 werd het bal geopend met een openingswals door de leden van het balcomité, waarna de ruim 600 genodigden de dansvloer betraden. De genodigden dansten de voorgaande avond geoefende dansen tot de vele kaarsen opgebrand waren.

Karlsbader Wochenende 2016 bKarlsbader Wochenende 2016 c

Ook de zondagochtend werden de genodigden weer vroeg verwacht. In de stadskerk van Karlsbad werd voor hen een katholieke mis opgedragen, waarbij met enige tussenpozen voor de preek, stukken uit de ‘Mariazeller Messe’ van de componist Haydn ten gehore werden gebracht. Na de mis begaven de genodigden zich in een lange optocht, met ‘de muziek voorop’, naar een brunch op een deels overdekte, omheinde ‘festplatz’ net buiten het stadscentrum. Ook hier konden de genodigden genieten van een ter plekke bereide brunch en werd tot in de middag gedanst.

Karlsbader Wochenende 2016 eKarlsbader Wochenende 2016 f

 

Tegen het middaguur trokken vele genodigden terug naar het stadje om zich klaar te maken voor het laatste bal van het weekend, het Maskerade-bal; dit jaar met het thema ‘Carnaval des Animaux’. Zodoende verzamelde zich laat in de middag een bonte menigte van kleurige vogels, apen, leeuwen, hagedissen, vlinders, vissen etc. in het stadscentrum van Karlsbad. Opnieuw onder muzikale begeleiding trok de feestelijk uitgedoste menigte in de vroege avond, onder grote belangstelling van de inwoners van Karlsbad, naar het gebouw van de Kaiserbad Spa waar het Maskerade-bal plaatsvond. Voor de gelegenheid waren in de Kaiserbad Spa vele ronde tafels geplaatst, waarvandaan de genodigden zich naar het buffet konden begeven. Met het daaropvolgende Maskerade-bal kwam een feestelijk eind aan een bijzonder weekend.

Karlsbader Wochenende 2016 lKarlsbader Wochenende 2016 i