Lezing én proeverij op 18 jan. op Nienoord uit het kookboek van de adellijke Occa Johanna Ripperda (1619-1686): laatste kaarten!

Van beverstaart, kikkers tot poffert en pasteien. Hoe je dit klaarmaakt, staat in het kookboek van Occa Johanna Ripperda (1619-1686). Het boek bevat 1080 recepten die zij in haar leven verzamelde. De in Groningen geboren Occa was een echte fijnproever. Heeft u nog geen kennis gemaakt met deze bijzondere Groningse? Op 18 januari nodigt historicus Redmer Alma, groot kenner van de Groningse adel, u uit voor de lezing over het kookboek en leven van Occa. Voorafgaand aan de lezing biedt culinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven een proeverij aan naar recept van Occa.

WIE IS OCCA?
De adellijke Occa Johanna Ripperda (1619-1686) werd geboren in Farmsum en trouwde met de Oost-Friese Enno Adam van In- en Kniphuisen. De aangetrouwde nicht van de bewoners van borg Nienoord werd op jonge leeftijd weduwe. Ze liet een kookboek na, waardoor we veel over haar en de smaken van de Groningse adel te weten komen.

PROGRAMMA
19:00 – 20:00 uur: optionele proeverij naar origineel recept van Occa Ripperda;
20:00 – 22:00 uur: lezing door historicus Redmer Alma;
In de pauze mogelijkheid tot een kort bezoek aan de tentoonstelling.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Locatie: Museum Nienoord
Tijd: 19:00-22:00 uur
Kosten lezing: €7,50
Kosten proeverij: €14,50

De proeverij kunt u extra reserveren bij aanmelding voor de lezing. Aanmelden kan tot 11 januari 13:00 uur, via info@museumnienoord.nl. De lezing en proeverij zal plaatsvinden bij voldoende aanmeldingen.

Afb. 2 Borg Nienoord, zijaanzicht, door Francis from Groningen, Netherlands – Nienoord, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3517141