Nog t/m 1 september: Charlotte van Pallandt – kunst als levensdoel. Museum de Fundatie, Zwolle

Afb. 1. Eén van de zalen in Museum de Fundatie in Zwolle. Het grote beeld behoort tot één van de bekendste werken van Charlotte van Pallandt en het is een beeld van Koningin Wilhelmina. Screenshot met dank aan www.museumdefundatie.nl.

Charlotte Dorothée barones van Pallandt (1898-1997) was één van de eerste vrouwelijke beeldhouwsters van Nederland en wordt ook als één van de meest invloedrijke beschouwd. In Museum de Fundatie in Zwolle is nog t/m 1 september een overzichtstentoonstelling te zien. Het museum bezit 362 objecten van haar, mede dankzij een belangrijke schenking van de familie in 1998, toen 65 gipsen werden geschonken.

Link naar meer informatie over deze tentoonstelling en bezoekmogelijkheden https://www.museumdefundatie.nl/nl/charlotte-van-pallandt/

Bij deze tentoonstelling vercheen het boek ‘Charlotte van Pallandt. Kunst als levensdoel’, door Maarten Jager. Het boek vertelt over de beginjaren van Charlotte van Pallandt, het succes en de vriendenkring waarin zij zich begaf. Een biografie van Charlotte van Pallandt en een lijst van tentoongestelde werken maken het boek compleet. Ook dit boek van Waanders & De Kunst is weer rijk geïllustreerd.

Link naar meer informatie over het boek en bestelmogelijkheid https://www.waandersdekunst.nl/charlotte-van-pallandt-kunst-als-levensdoel.html

Afb. 2. Op de voorkant van het boek bij deze tentoonstelling: Charlatte barones van Pallandt in haar atelier.